Бившата счетоводителка Василка Станкова от Кюстендил: Изработването на мартеници ме успокоява, търсят се декоративните сувенири

Василка Станкова

 Цените на пролетните символи варират от 50 ст. до 15-18 лв.

 

С наближаването на Баба Марта централната пешеходна улица в Кюстендил вече е залята със сергии с различни мартеници и ръчно направени декоративни сувенири. Над 100 са дребните търговци, които показват създаденото от тях в продължение на цяла година. На отделните маси има мартеници за всеки вкус – от традиционните Пижо и Пенда, през гривните, светещите детски анимационни герои, до все по-търсещите се сувенири.

За осма поредна година сред търговците е и 67-годишната пенсионерка Василка Станкова от Кюстендил. Бившата главна счетоводителка споделя, че изработката на мартеници я успокоява, а идеите й идват една след друга.

Улицата на мартениците в Кюстендил

“Харесва ми да създавам различни мартеници и ги изработвам с любов. Когато започвам една мартеница или декоративен сувенир, вече ми идва друга нова идея и така създавам тези различни икебани, пана, украшения и най-вече всички са различни, няма повторение. За изработката си закупувам различни материали, а подготовката за Баба Марта започва веднага след като мине празникът. Първоначално си правя заготовките и окончателно от октомври месец се започва усилена работа до началото на февруари. Помагат ми дъщерята и синът.

В последните години се наблюдава търсене на декоративните сувенири, в които има задължителното бяло и червено, както и елементи, които се свързват с наближаващата пролет. Най- голямото удовлетворение за мен е, когато хората се спират, коментират с усмивка нещата, които съм създала, и купуват – дали за дома си, или за подарък – за близки за спомен. За тези 20 дни, в които съм на така наречената от кюстендилци Улица на мартениците, е като празник, тъй като срещаш различни хора, на различна възраст и с различни вкусове, но най-важното е, че всички те са усмихнати. Пожелавам на всички съграждани да не спират да се усмихват, здраве и любов”, споделя леля Василка.

Предлаганите мартеници са на различни цени, в зависимост от вложените материали и тяхната големина. Стойността на пролетните символи варират от 50 стотинки до 15-18 лева за брой.