Ученици, родители и учители във Флорида поискаха контрол над оръжията

Нарастващия обществения гняв след касапницата в гимназия “Марджъри Стоунман Дъглас”

 

Хиляди ученици, родители, учители и съседи протестираха във Форт Лодърдейл, настоявайки за промяна в американските закони за огнестрелните оръжия. Поводът за протеста е стрелбата в училище в Паркланд, при която загинаха 17 души и което е на двайсетина километра оттам, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрацията даде политически израз на нарастващия обществен гняв след касапницата в гимназия “Марджъри Стоунман Дъглас”. На митинга пред сградата на федералния съд във Форт Лодърдейл 18-годишната Ема Гонзалес, ученичка от гимназията, оцеляла от стрелбата, осъди политиците, които отказват да затегнат контрола над огнестрелните оръжия и получават дарения от мощното оръжейно лоби. Когато тя, разплакана, извика “Срам за вас”, множеството започна да скандира думите й.

Момичето директно нападна президента Доналд Тръмп, получил финансова подкрепа по време на предизборната си кампания през 2016 г. от НРА, Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия.

“На политиците, които седят в позлатените си къщи и сенатски кресла, финансирани от НРА, когато ни казват, че никакви закони не са можели да предотвратят това, ние казваме: “Глупости!” (Би Ес, BS, съкращение от bullshit бяха точните й думи), цитирани от Ройтерс и ДПА.

“Ако президентът ми казва в лицето, че това е ужасна трагедия, но нищо не е можело да се направи, аз бих го попитала колко е получил от НРА. Аз зная: 30 милиона долара. Толкова ли струва животът на тези хора за вас, г-н Тръмп”, продължи тя, сравнявайки сумата с броя на жертвите от нападения с огнестрелно оръжие в САЩ от началото на годината, предаде Франс прес.

“Важно е да се признае, че това не е проблем на психично разстройство. Стрелецът нямаше да може да нарани толкова много хора с нож”, разплакана заяви тя, имайки предвид изявленията на президента Тръмп и други, че ментално заболяване е главният фактор на нападението.

Масовото убийство в гимназията във Флорида отприщи вълна от призиви за протестни акции в цялата страна с цел да подтикнат членовете на Конгреса да приемат по-строги закони за контрол над оръжията. Организаторите на Марша на жените призова за 17-минутен протест на 14 март срещу бездействието на Конгреса, нежелаещ да предприеме нещо повече от молитви и съчувствени туитове в отговор на насилието. Мрежата за публично образование обяви национален Ден за действие на 20 април, годишнината от стрелбата през 1999 г. в Колумбайн, Колорадо.

“Политиците седят със скръстени ръце, докато нашите деца и техните учители са избивани в класните си стаи”, написаха в пост онлайн Даян Равич, президент на организацията, и изпълнителният директор Керъл Бърис.

Планове за протести изпълниха вчера социалните мрежи, сигнализирайки, че призивите за законодателни мерки може и да не затихнат този път, за разлика от предишните масови убийства. Много от тях, като стрелбата в училище “Санди Хук”, в Нютаун, Кънектикът, през 2012 г., породиха кампания за нови закони за контрол над огнестрелните оръжия, но те замряха в Конгреса.

“Трябва да използваме инерцията в момента, за да постигнем действителните промени, нужни в тази страна, така че подобни (полуавтоматични) оръжия (като AR-15) да не попадат в ръцете на хора, които не бива да ги притежават”, заяви Ранди Уайнгартън, президентка на Американската федерация на учителите.

Тийнейджърите, оцелели от стрелбата в “Марджъри Стоунман Дъглас” станаха публични застъпници за по-строг контрол, с изявления в социалните медии и телевизионни интервюта. В интернет се появиха дори призиви за бойкот на училищата, докато законите не бъдат променени, по подобие на епохата на борбата за граждански права.

Президентът Тръмп обаче при посещението си във Флорида през уикенда, избягна темата за контрола и предпочете да съсредоточи вниманието си върху местните служители, които са реагирали първи след стрелбата. След като се срещна в болницата в Помпано Бийч с двама ранени при стрелбата – момче и момиче, Тръмп похвали лекарите и сестрите за “невероятната им работа”. По-късно със съпругата си Мелания президентът посети шерифите във Форт Лодърдейл и изрази надежда, че са получили “признанието, което заслужават”.

“Бях в болницата заедно с много родители и те са наистина благодарни за свършената от вас работа”, каза Тръмп в шерифската служба на окръг Броуърд, където към него се присъединиха губернаторът Рик Скот, сенаторът Марко Рубио и други представители на щатската власт. Президентът изрази възхищение от бързината, с която спасителите са транспортирали ранените в болница и каза, че заслужават повишение.

“Двамата с първата дама се срещнахме с толкова невероятни хора в окръг Броуърд, Флорида. Никога няма да ги забравим, нито тази вечер”, написа президентът в Туитър. Белият дом съобщи, че Тръмп е изразил “съчувствие и подкрепа” в телефонни разговори с кметицата на Паркланд Кристин Ханшовски, директора на училището Тай Томпсън, шефа на администрацията на окръга Майкъл Удин. “Президентът високо оцени работата на служителите от щатските и местните власти след трагедията, както и на местните правоохранителни органи и хората, оказали първа помощ на пострадалите, които са спасили живота на много хора”, заяви Белия дом. В друг туит той нападна демократите. “Защо не са приели законодателните мерки за огнестрелните оръжия, когато държаха контрола и над Камарата, и над Сената по времето на администрацията на Обама? Защото не са искали, а сега само приказват!”, написа той.

Тръмп нападна и ФБР, че не обърнало внимание на сигналите за стрелеца Никълъс Крус.

 

снимка

Политиците могат да променят нещата, но не искат заради оръжейното лоби, убедени са протестиращите