ОбС разреши на кмета Илиев да задвижи процедура за изработване на общ устройствен план на Струмяни за 120 000 лв., предложението внесено час преди сесията

Според кмета Илиев (в средата) извънредното внасяне на докладната е заради възможността до края на месеца общината да участва в процедура за финансово подмомагане. Вляво от него председателят Златка Яневска

 

 

Общинските съветници в Струмяни дадоха разрешение на кмета на общината Емил Илиев за изработване на общ устройствен план. Това стана на 24-то извънредно заседание на Общинския съвет в Струмяни, проведено в края на миналата седмица, като предложението бе внесено едва час преди началото на сесията. Според кмета извънредното внасяне става заради възможността до края на месеца общината да участва в процедура за финансово подмомагане за задание за общ устройствен план и за изготвяне на опорния план към самия устройствен план. Нужната сума за изработването му възлиза на 120 000 лв., а общината трудно би намерила толкова средства. „Това наложи и буквално внасянето преди около час на тази точка. Нещата са динамични, за което имам разбирането винаги от вас. Затова сме го поставили в последния момент“, заяви Илиев.

Председателят на местния парламент Златка Яневска посочи, че решението трябва да се разгласи сред жителите на общината, а след това да бъде одобрено на обществено обсъждане. Кметът заяви, че наличието на такъв план е особено важно за инвестиционната активност, за зоните за инвестиции, за живеене, за зелени площи, индустриални площи и т.н. Затова и общината трябва да има добър устройствен план. Той допълни, че един такъв план ще се ползва от общината в бъдещите 20-30 дори и 50 години.

Съветниците гласуваха единодушно кметът на община Струмяни да кандидатства за финансиране пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изработването на плана. На сесията най-напред съветниците дадоха мандат на кмета Емил Илиев за участие в редовно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ВиК” ЕООД – гр. Благоевград, на 21 февруари 2018 г. По т.2 от дневния ред – ОбС прие отчет за дейността си за периода 01.07.2017  – 31.12.2017 г. Посочено бе, че върнатите за преразглеждане решения от областната управа за периода са изключително малко. По т. 3. – относно предложение за разглеждане и приемане на отчет за дейността на Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) за 2017 г., с вносител зам.-кметът и председател на комисията Фиданка Котева, бе посочено, че за пръв път се прави такъв качествен отчет. Според кмета комисията извършва изключително важна превъзпитателна дейност, намерени са точните хора и работата с децата е на ниво. Според съветника В. Чиликов резултатите са показателни, през извънучилищното време се работи с децата, а това е гаранция, че обществените нарушения ще бъдат намалени. За това той поздрави зам.-кмета Котева за свършеното и определи комисията като най-работеща.
Съветниците приеха предложенията за одобряване на ПУП (подробен устройствен план) – ПЗ (план за застрояване) за имоти в землището на с.Илинденци. Прието бе и предложението за даване на съгласие за сключване на договор за срок от 3 години между община Струмяни и „Екобултех” АД и „Хефти металс” ЕООД като „подизпълнител” за събиране, транспортиране, временно съхраняване, предаване за предварително третиране, рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО), както и на батерии и акумулатори (НУБА).
12 от съветниците приеха предложение за предоставяне на пасища, мери, пасища с храсти и ливади от общинския поземлен фонд на община Струмяни за ползване под наем от животновъди за паша на селскостопански животни за стопанската 2018 – 2019 г. Един от съветниците се въздържа. След сесията общинските съветници и общинското ръководство се почерпиха с уиски и шоколадови бонбони по повод християнския празник Прошки.