Египтяни инвестират 7 млн. евро в завод за бинтове и марли в Катунци, кметът Иван Коричков: Дават работа на 150 души

Иван Коричков

Капиталът на дружеството “Фармпласт” е 2.8 млн. лв., а управител е Мамду Халим Атиа Гад

Строителството на модерната фабрика за производство на медицински консумативи в санданското село Катунци вече приключи. Инвеститорите са от Египет, строителните работи стартираха през 2014 г. „Заводът е готов, всичко вътре е подредено, машините са готови да заработят. Цялото оборудване е монтирано. В момента се довършва къщата, в която ще живеят представителите на инвеститорите, които ще ръководят дейността на предприятието.

Фабриката е завършена.

До един месец трябва да се направи кастинг за работници и заводът да отвори врати”, заяви кметът на село Катунци Иван Коричков. Той уточни, че и забавянето на издаването на всички разрешителни и необходими документи отложило откриването на фабриката. Първоначално ще се наемат около 150 души, а на по-късен етап – до 1-2 години, в завода ще работят поне 300 души. В него ще се правят десетки артикули медицински консумативи. По-голямата част от продукцията ще се изнася в чужбина, но ще се зарежда и родният пазар, пише кмета.бг. Производственото помещение е на площ от 6 декара. Целият имот е 33,5 декара. Само за строителството тримата египетски съдружници са похарчили 2 милиона евро. Общият размер на инвестицията им е 6-7 милиона евро. Те закупили земята от фармацевтично предприятие.

През 2013 г. “Фармапласт България” е изпратила съобщение за инвестиционно намерение до Районната инспекция по околната среда и водите – Благоевград, от което става ясно, че компанията започва реконструкция на вече съществуващ цех в Катунци. Според съобщението компанията, вписана няколко месеца по-рано в Търговския регистър, има намерение да реконструира и оборудва построената там производствена сграда, за да произвежда пластири, следоперационни и превързочни материали, марли, хидроколоиди, хидрогелове, мокри кърпи и тампони. По последни данни капиталът на дружеството е 2.8 млн. лв., а управител на “Фармпласт” е Мамду Халим Атиа Гад. Освен него има още седем акционери.