Галевият съдия Начев днес решава съдбата на Карастоянови по казуса с убийството на Отвертката от Дупница, прокурор Калфин поиска до 17 г. решетки

Иван, Николай и Владимир Карастоянови, с адв. Марковски (на преден план).
  • Карастоянови не могат да убиват, ако в Дупница има Владе Кавгата, то това не е Владимир Карастоянов, пледира пред съда разпалено неизвестна дупничанка

  • Семейството на Радев искат 385 000 лв. кръвнина, адвокат Атанасов: Според Марковски явно лекарите са убили Николай Радев, докато му вадят стъкла от тялото

Днес в 15 часа шефът на Кюстендилския окръжен съд Мирослав Начев, който преди 9 години оправда Братя Галеви, ще чете присъда за смъртта на един от най-изявените им гардове – Николай Радев-Отвертката. Делото приключи днес. Последното заседание започна вчера в 10 ч и приключи в 17 ч.

Николай Радев-Отвертката
Иван Радев

Неизвестна дупничанка, доведена в съда по настояване на адвокатите на обвинената в убийство докторска фамилия Карастоянови, защити името им, като заяви:

Мирослав Начев
Бойко Калфин

„Те са най-добрите лекари и най-добрите хора в Дупница. Те не могат да убиват. На най-възрастния от тях, известния стоматолог Владимир Карастоянов, не му казват Кавгата, както твърдят роднините на починалия Николай Радев.

В Дупница няма човек с името Владе Кавгата, а ако има такъв, то това не е Владимир Карастоянов”, каза дамата и успя да разсмее половината от присъстващите в залата и най-вече адвокатите на опечалените.

Антонио Якимов (вдясно)

Прокурорът по делото, синът на депутата Кирил Калфин, Бойко Калфин, поиска присъда между 15 и 17 години лишаване от свобода за стоматолога Владимир Карастоянов и синовете му – анестезиолога Николай Карастоянов и брат му Иван.

Владимир, Николай и Владимира Карастоянови

Калфин е категоричен, че Николай Радев е нападнат и убит с нож и се позова на експертиза, която визира големината на ножа и дълбочината на прободните рани.

„Безспорно доказателство пред съда е и видеозапис, на който ясно се вижда, че тримата Карастоянови нападат Николай Радев, въоръжени с парче от тръба, нож и нещо като палка. Вижда се как Николай Радев се защитава, като вдига ръцете си. Той заема отбранителна позиция, ясно се вижда, че е нападнат.

Ябълката на раздора е красивата внучка на Владимир Карастоянов от сина му Николай – Владимира. Между двамата е имало интимна връзка, с която семейство Карастоянови не са били съгласни. Затова те решили да сложат край чрез саморазправа”, това заяви адвокатът на Радеви – Емил Атанасов от Дупница.

Владимир и Иван Карастоянови

Адвокатите на Карастоянови са баща и син Марковски. Те употребиха цялото си изкуство, за да направят на пух и прах обвинителния акт. Лайтмотивът на тезата им беше, че Николай Радев е издъхнал от стъклата от счупена витрина, които се забили в него. Той издъхнал, докато лекарите от общинската болница са ги вадили.

„Останах с усещането, че лекарите са виновни, а не Карастоянови”, отбеляза адвокат Емил Атанасов.

Защитата на обвиняемите пледира за оправдателни присъди. Роднините на Николай Радев поискаха от съда обезщетение в общ размер на 385 000 лева.

Братът на Отвертката – Иван Радев в съда

„Ние очакваме оправдателни присъди и за тримата. 4 години нашата фамилия живее в един кошмар. Неприсъщо е да попаднем в такъв ад на взаимоотношение с една от най-неприятните групировки в България. Причината да попаднем в това нещо се оказа професионалното ми поведение по въпроси като вещо лице по делото на Галеви. Аз не се отказвам от това, което съм написал. Главната причина бе експертизата, която направих на Антонио Якимов. Това доведе до осъдителни присъди за част от въпросната групировка на Галеви. Оттам се появи омразата към мен и неколкократните ми сблъсъци с групировката на Галеви. Правосъдието в България и по-специално в нашия случай би трябвало да постанови оневинителни присъди за нас тримата. Ние сме доведени до отчаяно състояние”, заяви Владимир Карастоянов.

Уточняваме, че по визираното от Карастоянов дело стоматологът се яви в съда и заяви, че не познава потърпевшите и никога няма практиката да ги разпитва от какво са пострадали. По този начин той се разграничи от тях и завоалира истината. Сега основен негов помагач е един от най-жестоко пострадалите от Галеви – Антонио Якимов, но когато трябваше да свидетелства в негова полза, докторът каза „Не го познавам”. Антонио Якимов вчера беше от сутринта до вечерта с Карастоянови.
„Очаквам финалът на делото да бъде такъв, какъвто трябва да бъде. Безспорно се доказа, че става въпрос за убийство, а не става въпрос за инцидент. На тях няма какво да им кажа, искам българското законодателство да си свърши работата, да се покаже, че все пак системата работи, макар и мудно”, каза братът на убития Николай Радев-Отвертката, Иван.

„Очаквам справедлива присъда. По наше убеждение тя трябва да бъде осъдителна. Освен свидетелските показания има и експертизи, които доказват авторството на деянието. На видеозаписа се вижда агресивното поведение на тримата подсъдими, вижда се, че те го пребиват и го наръгват с нож”, заяви повереникът на родителите на убития Радев, адвокат Емил Атанасов. На 11 март 2014 г. в заведението „Колата“ в Дупница бе намушкан смъртоносно Николай Радев-Отвертката. Като причина за кървавата вендета се сочат обтегнатите отношения между Радев и внучката на Карастоянов – Владимира. Според държавното обвинение Карастоянов е нанесъл прободни рани в жизненоважни органи на тялото на Отвертката, които по-късно са причинили и смъртта му в дупнишката болница.

Вл. Карастоянов през сълзи и с белезници след инцидента: Не сме убивали Отвертката, само се сбихме заради внучката Владимира

„Не съм убил Овертката. Сбих се с него заради внучката Владимира. Децата ми не са убийци”, каза за вестник „Вяра” д-р Владимир Карастоянов с белезници на ръцете малко след инцидента веднага след кървавата разправия в заведението „Колата” през март 2014 г. Тогава известният дупнишки стоматолог беше изведен пред управлението на полицията в Дупница с белезници от около десетина полицаи, които пред него направиха оглед на колата. Карастоянов ридаеше. „Галевите съсипаха живота на цялото ми семейство”, плачеше докторът на задната седалка с белезници на ръцете. По-късно Карастоянов заяви: „Ние смятаме, че изобщо не сме виновни за смъртта на Николай Радев и това е злощастен инцидент. Потресен съм от случилото се с Отвертката, ние сме хуманитарни хора, каза д-р Карастоянов. Аз и малкият ми син Иван, чичото на Владимира, вечеряхме на вилата. През това време Владимира е била притисната от Отвертката с думите: „Мършо, кога си дойде, тъкмо искам да се разберем с тебе“. Тя се изскубва и звъни на баща си Николай, който има тежка херния. Той пристига там сам, да не убеждават, че отиваме група с цел да убиваме. Скандалът е голям, те са приклещени, Николай звъни по телефона на брат си и ние тръгнахме. Нищо не съм взел, нямах чорапи дори, с голи ръце. Чуваме крясъците на Николай Радев: „Ще ви утрепя, кого си извикал, ти загиваш с един удар“. Чуваме плача на Владимира. Влизаме и чуваме „А, и вие ли идвате, тъкмо и с вас ще се оправим“, разказа още доктор Карастоянов. Той допълни, че професионалният бияч Отвертката с един удар е можел да повали сина му. На въпрос защо не са извикали полиция, адвокат Марковски заяви, че хората първо гледат да си спасят детето. Подал съм жалба до полицията, до Окръжната прокуратура, до Главна прокуратура и до министъра на вътрешните работи, до кого още да подам”, каза дядото на Владимира. Карастоянов-старши бе категоричен, че никой от семейството му не е носел метален прът или друго оръжие, когато са дошли в кафенето да спасяват Владимира.

 

Братът на убития Николай Радев – Иван: 30 минути Ники е агонизирал с викове „Искам да живея! Помощ! Искам прошка! Умирам!»

Аз съм християнин, вярвам в Бог, но как да простиш на хора, които изобщо не се разкайват, които убиват и казват: „Те са убийци, не ние!“, пита Иван Радев в свое интервю пред в. „Вяра” след смъртта на брат му. Ето и част от него:

– Разкажете колко са свидетелите на кървавата разправия в „Колата”?

– Свидетелите на убийството са много. Не двама, не трима, не петима. Свидетелите са много.

– Карастоянови твърдят, че смъртта на Николай Радев е нещастен случай. Той се е набол сам на витринно стъкло.

– Това е нагла лъжа!

– Колко прободни рани има Радев, Карастоянови твърдят, че има само една от стъкло?

– Аз съм човекът, който го взе от моргата. Аз съм човекът, който лично за себе си реших на направя фотоархив. От снимките се вижда огромна фрактура в областта на носната кухина в челото. Това не може да е от удар с гола ръка, това е удар с твърд предмет – метален. Адвокатът им Марковски е доста чевръст. Отпред по тялото брат ми имаше две дълбоки рани – лява гърда и стомах. На гърба има също рани. Три рани са на гърба му. Това е било зверско клане, зверско деяние.

– Искам да ми предоставите снимките.

– Те са ужасяващи, не знам каква психика имате, може да ви прилошее… Брат ми е със страшно изражение на лицето, кошмарно… На него е изписана адска болка, лицето му е сгърчено от адска агония, болка, страдание, мъка… Аз като го видях, когато дръпнаха чаршафа, аз припаднах, ужасих се, едва дойдох на себе си, зверски е убит, зверски…

– Защо Николай Карастоянов е следвал Николай Радев до болницата, докато той агонизира?

– Да, това е въпросът. И според мен, за да е сигурен, че е мъртъв, а не за да му спаси живота. Николай Карастоянов е бил целият в кръв. Николай Карастоянов е доктор, той може да манипулира фактите около убийството. Затова е бил в болницата. Аз искам да попитам защо възрастният Владимир Карастоянов, който е стоял и си е пушил пурата до внучката Владимира в нощта на трагедията, не си е тръгнал веднага с нея, а брат ми е бил на разстояние от тях? Защо не си е прибрал внучката вкъщи, а той стои там с двамата си синове и внучката си и го предизвикват? Чакат го. И то в присъствието на толкова много хора. Пак са се правели на велики и страшни. Защо не са си прибрали красавицата и всичко да приключи, без да се бият с брат ми?

– Познаваше ли Владимира преди убийството?

– Чувал бях от брат ми името й. Споделял ми е, че тя много го желаела, но родителите й били против. Тя не смеела да признае.

– Не допускате ли, че Карастоянови може да си признаят вината и така да получат по-леко наказание?

– Не, не допускаме. Цял свят знае какво извършиха в заведението „Колата”. Само те не искат да си признаят. А признат грях е половин грях.

– Ако ви предложат извънсъдебно споразумение, ще се съгласите ли?

– Категорично не. Каква е цената на един човешки живот и може ли да се споразумяваме за смъртта на един млад човек?! Искаме да има справедливост по закон. Владимира има голяма вина, защото около нея има преинтерпретиране на случки. Това, което се случва между нея и брат ми, тя го преиначава пред родители си, тя ги заблуждава. Търси го и отива направо при него на среща. Родителите й са разбрали. Тя веднага им съобщава – той дойде при мен, не аз при него. Във всичко, което стана, аз виждам едно зверско деяние на жестоки хора. Николай Карастоянов е два пъти по-голям от брат ми. Брат ми въобще не му е в категорията. И по тегло, и по ръст. Брат ми беше 76 кг, а Николай Карастоянов е над 100 кила.

– В какво е вашата надежда, вашето упование?

– Николай няма да го върне никой. Нашето упование е в справедливостта, в търпението. Ще издържим на напрежението, ще изтърпим. Колкото трябва, толкова. Но чакаме деня на справедливостта. Травмата ни знам, че ще остане за цял живот. Мина време, болката ни не намалява.

  Вдовицата на убития Николай Радев – Милена от Дупница: Беше откровен с мен, затова го обичах

Вдовицата на убития Николай Радев-Отвертката – Милена Радева от Дупница, поиска справедливост и затвор за тримата обвинени баща и синове Карастоянови в интервю за в. „Вяра” през лятото на 2014 г. Ето част от откровената изповед на вдовицата специално за в. „Вяра”:   

– Милена, вече ясно ли е кой от тримата Карастоянови е нанесъл смъртоносния удар на твоя съпруг?

– В момента ние не сме страна в процеса и не знаем нищо. Известно е, че са обвиняеми тримата Карастоянови – Владимир, Николай и Иван. Но кой е убиецът, ще реши експертизата. Адвокат Марковски си прави съчинения по картинка. Той твърди, че свидетел е била само малката внучка на Владимир Карастоянов – Владимира. Малката внучка е жена на 21 години. Тази малка внучка много добре знае, че Николай е семеен. И въпреки това е флиртувала с него.

– Е, тя не е виновна, че е хубава, че се случи това, тя не е очаквала и не го е искала.

– Напротив – тя е подбудителка, затова и тя трябва да е в затвора за подбудителство.

– Карастоянови вече обявиха, че става въпрос за нещастен случай… набол се е Николай на витринно стъкло… Приемаш ли това?

– Не може да се е набол на витринно стъкло, стъклото пада хоризонтално, не вертикално. Колко пъти може да се наръга той на едно витринно стъкло? Той не се е търкалял в това стъкло.

– Освен това Николай Карастоянов е следвал Николай Радев до болницата, явно е искал да му спаси живота.

– Николай Карастоянов е следвал мъжа ми до болницата не за да му спаси живота, а за да го довърши.

-Кога се запознахте с Николай Радев?

– На 18 юли 2003 г. Може би две-три седмици по-рано. Но нашата любовна връзка датира от 18 юли. Аз бях на 15 години, а той – на 17. Може да се каже детска, безкористна любов. Спомням си, че ми беше весело и си играхме на „кришка-мишка”. Оженихме се през 2011 г. след 6-годишно приятелство.

– Какво те впечатли в Николай и реши да се ожениш за него?

– Неговата откровеност, той беше откровен с мен. Неговата откровеност правеше и аз да бъда откровена с него.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ПО-ДОЛУ

Линк 1 
Линк 2
Линк 3
Линк 4
Линк 5
Линк 6
Линк 7
Линк 8
Линк 9