Фактуристът на хотел „Гардънс” в Боровец Мая Спаиска: Рецепционистката Велина пристана на БСП съветника Любомир Борисов, нищо че го изпорти за кражба за 20 бона

Мая Спаиска

 

 Борисов и колегата му Стоян Кънзов са бърникали по системата, занулявали са нощувките на гостите и парите оставали за тях

Рецепционистката Велина пристана на скандално известния общински съветник от БСП Любомир Борисов, уличен заедно с колегата си Стоян Кънзов в източване на около 20 000 лв. от нощувки от хотел „Гардънс” в Боровец, съобщи фактуристът Мая Спаиска. Тя и колегите й от хотела разкриха още, че Велина била тяхна колежка и помогнала за разобличаването им.

Любомир Борисов

„Тя предостави снимки на разговори във фейсбук, в които Стоян и Любо си пишат къде какво да изтрият и приберат, за да не ги хванат. Тя по това време им беше колежка, защото се върна от майчинство. Така се оказва, че първо ги предаде и съдейства на ръководството, като от тях знам, че те имат тези снимки, а после се залюби с общинския съветник.

Любомир и Стоян вследствие напуснаха работа. Доколкото имам информация, двамата са регистрирали фирма”, добави Спаиска, която разкри подробности за схемата, на която хотелът стана жертва.

Както „Вяра” писа, ръководството на хотела обвини общинския съветник от БСП Любомир Борисов и Стоян Кънзов, които работили на рецепцията, в източване на 20 000 лв. от нощувки. Двамата успели да манипулират компютърната програма. Така се оказва, че двамата са настанявали гости уж за по 10 минути, след което триели резервацията с мотива „клиентът се отказва” или местили хората от стоя в стая, или ги вписвали като гости на собствениците на апартаменти, предоставили на хотела ключовете от имотите. Така пари за нощувки в системата не се начисляват и печалбата остава за тях, твърдят от хотела.

„Човекът, който установи измамата, съм аз и Ива Рътарова, която сега е в майчинство”, заяви пред вестник „Вяра” Мая Спаиска.

„От 2010 година работя в хотела на Боровец „Гардънс”, а в системата на туризма от 1975 г. От самото начало при компютърна справка се виждаха липси и кражби. Правеше ми впечатление и не само на мен, а и на колежката Ива Рътарова, че в 8 ч. се настанява клиент и в 8,10 се прекъсва настаняването. Това е отбелязано в компютърната система. Клиентът за 3 минути не може само да отиде до апартамента, да го види и да се откаже от него, дори и да не му хареса. Практически не може да се случи по този начин. Установих два такива случая един след друг. Любомир Борисов и Стоян Кънзов по това време бяха на трудови договори и работеха на рецепция в хотела. Двамата рецепционисти са правили тези регистрации и отписвания.

След като установих нередностите, извиках Любомир и Стоян на среща, показах им какво съм открила в архива и им поисках обяснение какво са правили. Отговорът беше „не знаем къде да влезем“.

Те или действително не знаят как работи архивът и че от действията им има следи, или просто отричат, защото знаят, че носят наказателна отговорност. Така и двамата не седнаха да направят обща справка по проблема, въпреки че бяха отговорни. За мен това е кражба, присвояване на суми. Всяка стъпка, която се прави в компютъра, се записва. От архива всичко се вижда – в колко часа е настанен туристът, точно кога е прекъсната резервацията, кой го е настанил, кога си е тръгнал човекът. Показах им го. Когато туристът откаже резервацията, излизат нулеви стойности в системата и няма сметка.

Например, ако дойде клиент в 13 ч. и има свободно помещение, може да ви настаним, отивате, виждате стаята и след 15 минути се връщате и се отказвате, това го приема системата.

Установих, че един и същи човек е записван всеки божи ден. Дошъл е, настаняван е и е отивал в един и същи апартамент през всичките дни на престоя му. Има и хора, които са местени в други апартаменти.

Настаняват човека, за да излезе бюлетин от компютъра, на който пише, че апартаментът е зает – така камериерките го почистват. После обаче трият човека, все едно си е тръгнал, за да не начисли програмата пари. Така всеки ден.

Де факто те са местили само на компютър хората, за да се види, че са си отишли, а клиентите всъщност остават, т.е. тези хора са оставали за още няколко дни. Всяко едно настаняване може да се разпечата на отделен лист и там излиза цената. Това нещо го имаме в компютъра, извадено е на разпечатка и предадено в полицията. Предоставила съм в полицията разпечатани всички документи от установени кражби. Описала съм как едно и също лице е местено в дните на престоя си от един в друг апартамент. Тази схема е работила в продължение на 7-8 месеца. Стойността на липсите не мога да кажа с точност, но грубо ги смятахме, че възлизат на около 20 хил. лв.

Те са настанявали хора в апартаменти на собственици, за които ние се грижим, като са сочили, че това са гости на собствениците.

Не виждам в апартамент на англичанин как може да спи македонец, защото англичанинът като собственик на апартамент няма да си прати македонец или румънец.

Собственикът има право да изпрати гости, които не се таксуват от нас, защото са в неговия личен апартамент, но за това си има правила – трябва да изпратят писмено имената и кой ще дойде. Ако в системата се сложи гост собственик, цената е нулева. Така не са занулявали нощувките в системата с код – гост собственик, като си прибират парите.

За частните апартаменти двамата не можаха да представят информация, в която да пише, че собствениците са настанявали свои гости.

Собственикът на апартамент трябва да ни информира, че дадено лице ще живее в него. Те са настанявали хората, така че ако се направи вътрешна проверка, да се види, че хора са настанени, след това ги трият, на другия ден пак ги настаняват.

Питах ги как собственикът ви уведоми, че ще има гости? Писмено или с есемес, или под каквато и да е форма? Отговор не получих.

Компютърната система вечерта прави фактурирането, а те като го изтрият преди това, няма сметки. Преди да пуснат рецепционистите нощна обработка на документите, се смени датата, няма сметка и се получава нулева цена, а парите се прибират. Разполагам с разпечатки – от вечер настанените клиенти ги прекъсват сутрин, преди да мине нощната обработка и да се смени датата. Това лично аз съм го установила и съм сигнализирала, че има кражби. Дадох показания два пъти в полицията. Едната среща беше в полиция Боровец, другата в Самоков. Поканих служебните лица да дойдат в хотела на място да видят и да ме разпитат с документите пред мен.

Не съм ги виждала Любомир и Стоян от деня, в който им казах. Това е краят”, разказа пред репортер на „Вяра“ Мая Спаиска.

След гръмването на скандала пред вестник „Вяра” Любомир Борисов отрече всички обвинения в кражби и твърдо заяви, че е невинен.

Веднага от хотела обявиха: „Хванахме Любомир Борисов, като настанихме в един от апартаментите, които ние отдаваме за нощувки, наш човек. Борисов отчете в системата, че чужденецът е гост на собственика, и прибра парите за себе си. Така лъсна цялата схема, успяхме да го хванем на къс пас. Любомир Борисов и колегата му Стоян Кънзов си признаха, не сме записали признанията, но веднага ги уволнихме. Предадохме ги на прокуратурата и всички доказателства, с които разполагаме, са приложени към сигнала. Любомир Борисов се държи надменно, представя се като човек на кмета на община Самоков Владимир Георгиев. Хвали се, че баща му Борислав Борисов е назначен от градоначалника в общинската администрация”.

Оказа се, че семейство Борисови са собственици на луксозна кръчма с турското име „Дуваро” в Боровец.

За вестник „Вяра” Любомир Борисов категорично отрече обвиненията. „В хотела работих около година и половина. Сам си подадох молбата за напускане. Молбата ми за напускане е подписана от началника“, сподели Любомир Борисов пред „Вяра“.

Още подробности по темата очаквайте в следващите броеве.