Баба Здравка Симонова омеси питка за поклади в Долна баня

Здравка Симонова

 

Баба Здравка Симонова зарадва жителите на квартала до читалището в центъра на Долна баня с вкусна погача за големия християнски празник Сирни заговезни, или както местните го наричат Поклади. По традиция празничен огън стъкмиха там и комшиите.

След празничната света литургия в енорийския храм “Успение на Пресвета Богородица”, отслужена от ставрофорен иконом Пламен Димитров, деца, младежи и възрастни се включиха в брането и събирането на хвойна или смрика за направата на традиционните големи за вечерта огньове. Направени бяха и задължителните за ритуала оратници, които децата въртяха в празничната вечер след запалването на огъня. И след традиционното взаимно опрощаване на млади от възрастни, близки, роднини и приятели всички седнаха на празничната трапеза и вдигаха наздравици за здраве и берекет с ракия и вино.

В празничната вечер се извиха около огъня и хора, а за големия общоградски огън за втора поредна година отново се погрижиха членовете на Ловно-рибарското сдружение “Сокол-1898” с председател Станислав Рименов и най-вече ловците от групата на Любомир Широкодолски на поляната край Гешевата вила в рилския град.

Ето и рецепта за специална погача, която се прави по прошки:

Продукти:

  • 400 г брашно + около 100 за омесване

    – 100 г сирене

    – 3 с.л. кисело мляко

    – 80 г масло

    – 1/2 кубче мая

    – 1 яйце

    – 1 ч.л. захар

    – 1 щипка сол

    – 300 мл вода

Приготвяне:

Брашното пресяваме в дълбока купа три пъти. В чаша натрошаваме половин кубче мая, добавяме лъжичка захар и заливаме с вода (да не бъде много студена). Оставяме маята да втаса за 20 минути.
Отделяме жълтъка и белтъка от яйцето. В купата с брашно образуваме кладенче. Прибавяме леко разбития белтък, маята, щипка сол, киселото мляко и около 100 мл вода. Започваме да месим тестото в купата. После набрашняваме плота, изваждаме тестото и добавяйки малко брашно, започваме да месим тестото. Оформяме го на топка. Връщаме го в купата – покриваме с памучна кърпа и оставяме да се навдигне за около 30 минути. Маслото разтапяме на водна баня.
Втасалото тесто разделяме на 3 равни части. Върху набрашнена повърхност разточваме едната част тесто. Дебелина на кората около половин сантиметър, широчина около педя и половина и дължина две педи. Намазваме кората с разтопеното масло и поръсваме с натрошено сиренце. Разточваме в същата форма и втората кора и я слагаме върху първата, отново намазняваме и добавяме сирене. Същото действие извършваме и с третата кора.
Накрая навиваме трите кори по дължина на руло. Леко издължаваме рулото, като в единия край го удебеляваме, а в другия изтъняваме леко. В намазнена с масло тавичка навиваме рулото. Намазваме с разбития с 1 к.л. вода жълтък и печем във фурна (около 180 градуса) за 40-50 минути. Още топла, намазваме с масло и завиваме с кърпа.