Първата жена, минала със ски „Ком-Емине“, Надя Дашина и планинари от Самоков почетоха Стефан Толев с поход до Мечит, пяха „Облаци бездомни”

В планината е опасно, всеки момент нещо може да се свлече, да изкълчиш крак и въпреки това я обичаме, каза съпругът Кръстан Божилов-Къната

Планинари от Самоков почетоха паметта на Стефан Толев с поход до Мечит. Толев намира смъртта си преди години в района на върха.

Групата не бе организирана от местното дружество, водена бе от любовта към планината и желанието туристите да се поскитат из познатите кътчета на Мечитите. С песента „Облаци бездомни“ групата слязе по пътеката на любимия връх. Сред планинарите, уважили събитието, беше Надя Дашина. Тя е първата жена, минала със ски „Ком-Емине“. Надето е известна планинарка, която, освен че е влюбена в Рила, е и много добронамерен човек. Преди много години от един прозорец в Момин проход Кръстан Божилов-Къната и Надето се удивлявали на панорамата към Белмекен. Прочели са, че туристи минали зимно Мусала-Белмекен. Те тръгват в другата посока – от Белмекен. Така от години двамата споделят високите върхове в планините и в живота. Днес живеят пак с Рила и не престават да катерят височините й. Съпруга на Надето, Къната, го знае всеки в Самоковско. Останал е верен на искрената си усмивка. Дори тежко болните се заразяват от нея. “Към днешна дата съм социален рехабилитатор” – смее се той. Кръстан Божилов е родом от Доброславци, Надето е от Самоков. Намират се в Момин проход и остават завинаги заедно. „На Белмекен ходехме при сняг над колене. Качвахме се до хижата. Хижар тогава беше бай Георги Милушев. Доскоро там беше племенникът му, и той е Георги. Така се почва. Имаше едни книжки “Малка туристическа библиотека”. Прочетохме за едни, които минали зимно Мусала – Белмекен. Ние го направихме обратно. Това ни беше първият голям преход“, разказа по време на похода Къната.

 “В планината е опасно. Всеки момент нещо може да се свлече, може да се подхлъзнеш, да си изкълчиш крак и да не може да вървиш във високата планина. Има рискове. Въпреки това обичаме планината. Надето сега да й кажеш, може да готви, може нещо друго да прави, но тръгва веднага. Хубаво е в планината. Брули те вятърът, срещаш се с приятели, но е хубаво на тоя, който обича… А най-хубаво е, където имаш спомени”, казва Къната.

С тях беше и председателката на ветераните туристи от Самоков Ваня Керефеина. „През зимните месеци направихме доста преходи. В началото на месец февруари бяхме на хижа „Вада“, а на 20 януари бяхме в района на Мальовица. Там отпразнували рождения ден на най-известната хижарка и планинарка от Самоков, мусаленката Мария Митева. Родена е на 19 януари и целия си живот е свързала с Рила. За планината са песните й, цветовете и бурите й са вдъхновението на плетките на Мария.

„Сърцето ни е в Рила“, казва и Ваня. На предишните преходи били по 17 човека, на Мечит бяха в по-намален състав, защото туристите имали ангажименти около Поклади.