Председателят на „Боровец 1992“ Р. Харалампиев и 30 членове на сдружението питат кмета Георгиев: Истина ли е, че офшорна фирма ще прави новия център в курорта, ще останат ли 600 души без работа?

Румен Харалампиев

Какво ще спечели община Самоков от новото си инвестиционно намерение за проекта „Златен триъгълник“-Боровец и ще бъдат ли обречени на глад 600 души от къщичките в курорта?, попитаха в писмо до в. „Вяра” от сдружение „Боровец 1992“ и работещи в търговските обекти. Председател на сдружението е Румен Харалампиев. Въпросите и тревогите на хората са отправени към кмета Владимир Георгиев.

Развитието около международния архитектурен конкурс за нов център на Боровец в територията на т.нар. „Златен триъгълник”  продължава да предизвиква коментари сред самоковци. Припомняме, журито единодушно избра за победител проекта, изработен от екип британски специалисти. Това стана след две обществени обсъждания – в София и Самоков.

Владимир Георгиев

На тях присъстваха и собствениците на къщички, които видимо притеснени, се поинтересуваха за бъдещето на бизнеса си. „Ще търсим всички възможни начини, за да оцелеем”, категорични са те към днешна дата. На принципа „съединението прави силата” те се обединиха в Сдружение „Боровец 1992”, което да защитава интересите им. То обхваща с малки изключения само къщичките в триъгълника, които са около 30 на брой, коментира неговият председател Румен Харалампиев.

От сдружението питат още: „Защо се прави ПУП само в частта Златен триъгълник, а не на целия курорт?  Защо не се възстанови старият център в курорта, който от години е занемарен и изоставен? Защо общинският хотел в Боровец на седма сесия не може да бъде продаден или отдаден на концесия? Такава ли ще бъде съдбата и на „Златния триъгълник“ без възвръщаемост на инвестицията? Кмете Георгиев, разграничавате ли се от твърдението на главния архитект на общината Надежда Клинчева, че обектите ни са незаконни и ако не, ще ни върнете ли дадените за 25 години от нас наеми? Вярно ли е, че вие сте поел ангажимент към свои съпартийци (младежко БСП) да ги снабдите с обекти в к.к. Боровец в така наречения „Златен триъгълник“? Кой има интерес да строи в курорта, а местните хора да бъдат изолирани? За нас, наемателите на търговските обекти, не е ясно на кого е това инвестиционно намерение, кой ще строи в курорта, какви суми ще се разходват за това строителство и какво ще е участието на общината? Носят се слухове за офшорна фирма, която няма да плати един лев данък в община Самоков, вярно ли е?

С колко милиона заем още общината ще загроби самоковци с новия проект за Боровец? Кой ще плаща този кредит – и внуците на самоковци ли?“, задават въпроси към общинската администрация от сдружението с председател Румен Харалампиев. Оттам се интересуват дали кметът Георгиев е изпълнил решението на Общинския  съвет  за развалянето на дружеството „Борико“ и защо общинският хотел в Самоков работи  на загуба? Въпросите им продължават: „Колко общински пари бяха похарчени за направа на инфраструктурата на т.н. долна станция на лифта за „Нисък Боровец“? Защо общинският блок бе разпродаден на клиенти, на част от които не е платено  ДДС при продажбата им, а на други е платено. Вярно ли е, че при проверка от НАП по този случай е установено нарушението и общината е била задължена да внесе хиляди левове разлика по ДДС и без санкция на Общинския съвет. От общинската хазна ли  са покрити сумите? Ако е вярно това, не е ли престъпление?  Кой не си е изпълнил задълженията? Кое наложи да бъдат отклонени около милион и половина лева от бюджета на селата за ремонт на тротоари и градинки в центъра на града? Колко общински ръководства не пожелаха да намерят трайно решение за поминъка на местните хора в Боровец? Припомняме, че на първия и втория тур на местните избори в диспут между двамата кандидати за кмет на общината – Владимир Георгиев и Цветан Сичанов, Георгиев тогава заяви, че „застава зад самоковския семеен бизнес в Боровец и ще ни подкрепя през целия си мандат“, което беше излъчено в местна телевизия. Това повлия много за избора му”, споделят от сдружението.

По предварителни данни, ако бъдат съборени къщичките в Боровец, около 600 души от Самоков, работещи там, ще станат безработни. „Новите инвестиционни намерения обричат над 600 семейства, собственици на обекти и персонал, на глад и безпътица. Около 750 000 лв. на година влизат в общинската хазна от наеми. 25 години нито един от предишните кметове и общински съвети не посегна на бизнеса ни в Боровец. На каква цена сега се случва това?”, питат собствениците на къщички.

Хората са обезпокоени заради новия проект да не се стигне до изсичането на борове в централната част на курорта. „Не желаем Боровец да се превърне в бетонен курорт, както е по Черноморието. Имаме ли гаранция, че ще намерим място в курорта?”, питат самоковци. Ресторантьори не оспорват, че има нужда от освежаване и подобряване на търговските обекти, но тъй като договорите им винаги са били за по една година, никой не е инвестирал в това. Учредителите и членовете на сдружението „Боровец 1992” възнамеряват,  ако не бъдат чути и не се стигне до консенсус с община Самоков, да организират национален протест.