Владимир Котев от село Илинденци:  Давам по 270 лв. за пиратки, за да се браня от кучета, кметът на Струмяни Е. Илиев дойде облечен като манекен, тегли една майна и си замина

Емил Илиев

 

 Съпругата ми Росица е инвалид, заради четириногите от 1 година не е излизала от къщи, във вторник ме върнаха от прага, отивах на лекар

„Кметът на община Струмяни Емил Илиев е оставил съдбата на цяло село Илинденци в лапите и зъбите на две свирепи каракачанки. Кучетата са чудовищно огромни от по 50 кг, високи по над 1 м”, оплака се пред в. „Вяра” председателят на фондация „Мойсей” Владимир Котев от село Илинденци, община Струмяни. Той обяви, че заради терора от четириногите семейството му постоянно е като под обсада.

„Само моето семейство внесе в община Струмяни 4 жалби. Още по толкова са при селския кмет и полицията. 25 пъти лично съм звънял на телефон 112. Звънели сме на полицията в Сандански. По 270 лв. на година давам за пиратки. Така излизам на улицата, така се и прибирам – с пиратки в джоба. Така правят и всички, които живеят наблизо. Тези каракачанки са на свобода и обикалят цялото село, няма никакво спасение. Те не са регистрирани. Нападат всеки, когото срещнат. Жена ми Росица е инвалид първа група и от 1 година не е излизала от къщи, дори не ходи до контейнера, за да хвърли боклука, защото те ще я разкъсат. Тя не може да хвърля пиратки.

Тази сутрин тръгнах към Сандански на лекар, защото получавам кръвоизливи от носа. В 6,30 ми е автобусът, станах в 5. Тъкмо стигнах до кофата за боклук и кучетата като ми скочиха, аз се върнах. Не успях да запаля пиратка.

Всички в селото имаме страшен проблем. Все едно живеем в селото с двуглава ламя, която иска да погълне който може.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев е неоткриваем, чакаме го да дойде на работа. Последния път съм го чакал 3 часа пред кабинета. Появи се и ми заяви: „Казвай, имаш 2 минути.” После добави „Зная за този проблем, довиждане”. Това беше всичко. Този човек отдавна е забравил кой го избра и за какво е там.

Преди 2 години на улицата полагаха нов водопровод. Измениха трасето, а моята къща е последна. Улицата е 8 м широка. Кметът дойде с един багер и екип и ми събориха оградата – нова и голяма.

Попитах как така тръбите ги полагате по пътя, а при мен в двора.

Илиев обяви: „Ще оправим всичко”, измениха трасето с 50 см и започна „я сега копайте тук, после там и по-нататък”. Създаде впечатлението, че той е хидроинженерът и че той каквото каже това става, все едно цялата община им е бащиния.

Тогава му заявих, че ще се видим в съда. Намрази ме този човек, все едно аз съм му съборил неговата ограда. Той не ме харесва, но и аз не го харесвам напоследък и това не е само мое мнение”, разказа за премеждията си Владимир Котев. Той сподели, че има огромна овощна градина със смокини, домати и овощна градина, които обработва и изхранва семейството си.

„Не съм в състояние да гледам земеделската си продукция, тъй като тези кучета създават проблеми, ние сме денонощно в отбранителна позиция, те не спират да лаят денонощно.

Животните са на Симеон Котев и Даниел Папаро. Котев даже ми е роднина. От общината ми казват „що не ги отровиш, да не идваме ние.” Аз съм против това кучето да бъде отровено, то просто трябва да си има своето място. А общинарите вземат по 1000 лв., за да се грижат за сигурността и спокойствието на хората. Те са хората, които трябва да се справят с бездомните животни.

Имаме жалба и в прокуратурата. Единствен присърце взе проблема прокурор Захманов. Влязох при него, оплаках му се. „Как така толкова много пари ще даваш за пиратки и бомбички, как ще ходиш с балтия по улицата, там няма ли кмет?”, попита той. Обясних му, че нашият кмет е Емил Илиев и не се интересува.

Когато го извиках да ми даде обяснение за водопровода, излязох с джапанки, а той слезе от скъп джип с обувки от 800 лв., гледал съм ги същите на витрина и съм се чудил. Стана ми неудобно, защото аз съм гол и бос, а той облечен по последна мода. Обяснявам му какво съм пострадал, а той ме гледа от високо, нищо че е по-нисък от мен. Каза „няма проблеми, ще оправим работата”. Обясних му и за кучетата, а той ги изпсува, врътна се с колата и до там забрави за проблема на селото.

Като не му се работи, да си ходи, да не заема мястото на някой, който иска да се труди”, допълни Котев.