“Националната лотария” се оказа топ рекламодателят на 2017 г.

Хазартната фирма се охарчила с 23 млн. евро за реклама, която по принцип е забранена

 

Бедните българи, които масово дават последните си пари, за да търкат лотарийни билети, дотират солидно не само бизнеса на хазартния бос Васил Божков, но и телевизионния бранш.

Хазартната компания “Националната лотария” е рекламодател №1 по обем на направените разходи за реклама на пазара на телевизионни и печатни медийни услуги през 2017 г., става ясно от анализ на специализираната агенция “Медия клуб”.

От данните на агенцията, която ползва изследване на компанията “Нилсен”, се вижда, че “Националната лотария”, която се държи от две компании, в които акционер е бизнесменът Васил Божков, е безапелационен лидер сред рекламодателите у нас от всички бизнес браншове.

Според информацията компанията е вложила към 23 млн. евро в телевизионна и печатна реклама през 2017 г. Сумата изглежда огромна и не е ясно дали не е завишена предвид официалния отчет на “Ню геймс” (едно от двете дружества – организатор на лотарията, б.ред.) за 2016 г., според който приходите на дружеството са 173 млн. лв., а разходите му за основна дейност – 101 млн. лв. По закон наградният фонд на всяка игра трябва да е равен на минимум 50% от стойността на отпечатаните билети. Отделно държавната такса върху хазарта е 15% от стойността на залозите.

На втора и трета позиция в класацията на топ рекламодателите са фирми от други сектори – хранителната верига “Лидл” и компанията за препарати “Проктър енд гембъл”. Техните разходи за реклама обаче са доста под тези на “Националната лотария” и възлизат на по около 15 млн. евро за всяко от дружествата.

Сред топ рекламодателите в сектор “Хоби, мода, спорт”, където влиза и хазартът, присъства и друга фирма от сектора “игри на щастието”, в която участва Васил Божков – “Евробет”. Тя е другият водещ частен организатор на лото и лотарийни игри и стои зад игрите на “Лотария България”. Рекламните й отчисления за 2017 г. според “Медия клуб” са били в размер на около 2 млн. евро, тоест значително по-ниски от тези на “Националната лотария”.

От данните на “Медия клуб” може да се направи абсурдният извод, че най-много милиони за реклама у нас се изливат от сектор, чиято реклама по принцип е забранена. Според чл. 10 от Закона за хазарта пряката реклама на хазарт е забранена, което обаче не пречи “игри на щастието” законно да се въртят всяка вечер по национални ефирни медии, особено в ефира на Нова телевизия, и то в часовия пояс на “Лека нощ, деца”.