Съветник на Радев е новият шеф на НСО

 

Правителството предложи в сряда президентския съветник и бивш шеф на военната полиция генерал-майор Данчо Дяков за нов началник на Националната служба за охрана (НСО).

Назначението бе договорено между държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов, който публично обяви, че двамата са се разбрали по въпроса.

Дяков ще замени на поста генерал-лейтенант Ангел Антонов, който подаде оставка, след като прокуратурата започна проверка в службата. По неофициална информация Антонов не се ползваше с пълното доверие на президента Румен Радев. Държавният глава публично отказа да коментира възможните злоупотреби в службата, но се оплака, че вече няма реални правомощия да налага контрол на случващото се в нея.

Освен Данчо Дяков скоро се очаква президентската администрация да напусне и секретарят по външна политика Атанас Кръстин. Според неофициална информация той ще е новият български посланик в Москва.

Смяната на шефа в НСО минава през сложна процедура, която изисква съгласуване между премиера и държавния глава.

В последните години практиката е подобни рокади в службите да бъдат придружавани с компенсация за “потърпевшите” – дипломатически пост. Тази традиция се спазва и в момента.

Смяната на шефа на НСО обаче няма да реши многото открити въпроси около службата, включително какво става с прокурорската проверка и липсата на адекватен контрол върху дейността й.