Българка застана начело на Европейската статистическа служба

Мариaна Коцева

 

За първи път в историята си Европейската статистическа служба „Евростат” ще бъде управлявана от жена и това е българката Мариaна Коцева, която ръководеше националната статистика в периода 2008 – 2012 г. Това съобщи Европейската комисия (ЕК), която обяви новите назначения във висшето ръководство на изпълнителния орган на Европейския съюз в Брюксел.

Още една българка намери място сред високите етажи на ЕК. Андрияна Сукова, бивш заместник-министър на земеделието в кабинета “Костов” и член на кабинета на еврокомисаря Меглена Кунева, става заместник генерален директор на генерална дирекция “Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване”.

Промените в Еврокомисията се предприемат в изпълнение на целта 40% от кадрите да се заемат от жени до 31 октомври 2019 г. Този ангажимент беше поет от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер през 2014 г. Тогава жените на ръководни позиции бяха едва 11 на сто, а днес вече са над една трета – 36 на сто, обяви Юнкер.

“Тъй като остават още 20 месеца до края на мандата ми, сега е най-подходящият момент да подсилим нашето висше ръководство, за да можем да изпълним решително стратегическия дневен ред на Европейския съюз”, допълни той.

Така от петимата нови генерални директори на дирекции в ЕК две са жени, а от петимата нови заместник генерални директори на комисии – четири са жени. Рокадите са в ключови стратегически области от работата на ЕК, като се започне от действията в областта на климата, научните изследвания, образованието, младежта и културата, през социални дейности и заетост до промени в Генералния секретариат и кабинета на председателя.