Община Перник със специални условия за боклука на Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново и Кюстендил, има и допълнителна такса от 5 лв. на тон

Вяра Церовска

 

Община Перник е поставила специални условия на шестте общини Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново и Кюстендил, които могат да докарват боклука си, който ще се сепарира и депонира на Регионалното депо.

„Решението беше взето във връзка с министерското постановление, което касае тези общини и ние ще се съобразим с него“, съобщи на пресконференция кметът на община Перник Вяра Церовска и посочи, че условията са в рамките на възможностите, които са обсъдени на среща на Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците в регион Перник, в което участват кметовете на шестте общини в област Перник. „За общините, които ще докарват боклука в Перник, ще има специален график. Освен това автомобилите трябва да са съобразени с тези, които ние караме – вариопреси, Евро 4, с определен тонаж, по определен маршрут, с определена екологичност, за да може да се спазват всичките условия и определени часове.

Общините Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново и Кюстендил са получили вече и договора, който е предложила община Перник и при който ще се извършва този процес на транспортиране, сепариране и депониране на боклука.

„С това няма да се нанесат допълнителни повреди, нито пък ще се препълни депото, защото количеството, което е определено за четири години, е не повече от 13 хиляди тона“, коментира кметът Вяра Церовска.

По думите й ще се изисква и всеки камион да представя бележка, че точно този товар е сепариран от лицензирана фирма и какво количество се изпраща за депониране.

Отделно от това вторият контрол, който се прави, е на самия вход на регионалното депо, където ще се измерва боклукът, който се кара. Община Перник е наложила и допълнителна такса от 5 лева на един тон боклук, с тези средства ще се поддържат пътищата, които ще се амортизират допълнително.

„Разбира се, тези общини могат да предприемат и други решения и да си карат боклука на друго депо при по-добри условия. Все още никоя от тях не е върнала подписан договора, който е до 2019-а“, уточни кметът Вяра Церовска.