Кукерите от Джерман получиха златната маска от Сурва под бурни аплодисменти в Перник, минаха по червен килим с останалите призьори от кв. „Бела вода” и „Сушица”

dav

 

Фестивалът беше едно от най-хубавите събития, които ни се случи, каза кметът Вяра Церовска

 

Кукерите от дупнишкото село Джерман и останалите призьори от Сурва в Перник минаха по червен килим, за да получат наградите си на официална церемония.

„Ликуваха по Сурва и малки, и големи. Премина един невероятен празник, подготвен от вашата енергия, от хубавите ритми, от маскарадните ви костюми, с които заредихте нашия град”. С тези думи се обърна към всички кметът на община Перник Вяра Церовска на специалната церемония в Двореца на културата, на която бяха раздадени наградите на отличените на 27-ия международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“.

„Фестивалът беше едно от най-хубавите събития, които ни се случиха, и съм убедена, че ще ни зареди за следващата година. Това е един малък момент на признателност към всички, които участвахте и всички заслужавате награди, защото това, което ние получихме като изживяване, радост и удоволствие, наистина не може да се опише. Сигурна съм, че подготовката за новата Сурва  ще започне с още повече емоции”, каза кметът пред всички, на които журито присъди награди на тазгодишната фиеста.

По традиция всички участници в празника преминаха по червен килим, а стартът на официалното тържество беше даден с невероятни изпълнения на момичетата и музикантите от АНПТ „Граовска младост”. При връчването на наградите участва и зам.-кметът Севделина Ковачева, която също благодари на всички, които поддържат и съхраняват традицията, и им пожела много здраве и още пориви и по-високи успехи.

Призове бяха дадени и от зам. областния управител Иво Иванов  и директора на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.

Със силни аплодисменти присъстващите възнаградиха връчването на наградата на златната маска на сурвакарските групи от кв. „Бела вода” – град Перник и с. Джерман, общ. Дупница, както и кукерската група от  кв. „Сушица” – град Карлово.

Ръководителите на групите и кметовете на населени места изказаха специална благодарност на ръководството на община Перник за перфектното организиране на 27-ото издание на международния фестивал „Сурва”.