Данаил Кирилов: Оградата се ремонтира по-бързо без поръчки

Досега няма гаранционна отговорност при пробив на граничната ограда.

Нинова отсече: Искат да заметат следите от лошото строителство!

 

Оградата по границата е вече изградена и възникват въпроси с поддръжката, вкл. и с възстановяване на щетите, когато има опит за проникване на наша територия. Затова би следвало да се обезпечат поддръжката и ремонтите. Така председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни същността на предложеното изменение в Закона за обществените поръчки.

Целта на допълнението, разясни Кирилов, е да се даде възможност на най-близкостоящите държавни служители да реагират адекватно и бързо за преодоляване на пробив или пропуск при защитното съоръжение по границата, както и да обезпечат поддръжката му. Досега няма гаранционна отговорност при пробив, т.е. не може предходният изпълнител да бъде ангажиран с ремонт, уточни той. Контролът върху поръчката първо е от бюджета, т.е. от този, който дава парите.

Всички контролни органи проверяват дейността на областните управители, успокои председателят на правната комисия.

По-рано БСП поиска управляващите да изтеглят текста, който предвижда ремонтите и поддръжката на оградата по границата да бъдат освободени от общия режим на обществени поръчки и да се правят с пряко договаряне.

“Със законопроекта управляващите искат да заметат следите от лошото строителство и чрез ремонтите да продължат да крадат и да продължи корупцията”, отсече червената лидерка Корнелия Нинова и се закани, че социалистите ще се опитат по всякакъв начин да блокират проекта. Нинова обяви и че са получили отговор от Специализираната прокуратура, че е образувано досъдебно производство за строителството на оградата на границата.

“Това означава, че то е образувано за допускане на престъпление от висши длъжностни лица, тъй като Специализираната прокуратура се занимава с този кръг лица”, обясни соцлидерката. Тя се позова и на главния прокурор, който в правната комисия е цитирал, че в доклада на ДАНС за оградата има констатации за “завишаване на цените и неупражнен контрол”.

Кирилов отхвърли връзка между образуваното досъдебно производство от спецпрокуратурата за оградата и внесената законодателна поправка. Той и Цветан Цветанов са категорични, че опозицията използва всеки момент да свърже такива събития и да направи внушения. Ако такава поправка не бъде направена, БСП ще каже, че съоръжението е компрометирано и се забавя възпрепятстването на хора, които искат да проникнат на територията на страната, тъй като общата процедура за обществени поръчки отнема много време, коментира на свой ред председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов припомни, че отпуснатите от ЕС 160 млн. евро на страната ни са за надграждане на защитния капацитет, в т.ч. поставяне на видеонаблюдение, сензорни системи и др.