Костадин Паскалев

 

Бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев излезе с официална позиция по повод изявлението на кмета Атанас Камбитов, в което обвини лидерите на БСП в областния център в „политическа шизофрения“. Ето и официалниая коментар на Костадин Паскалев: „По повод „късата политическа памет“ и „опитите за евтин пиар” – диагнози, поставени от кмета на община Благоевград доктор Атанас Камбитов в последното му публично изявление, нарушавам „коректното си мълчание”, за да припомня фактите: 1. По проект „Реконструкция и модернизация на ВиК мрежа в кварталите “Струмско”, “Грамада” и “Баларбаши”, както и изграждане на нова и подобряване на състоянието на съществуващата водопроводна и канализационна мрежа в 4-ти микрорайон на гр. Благоевград“ са изпълнени: колектори – 13 км, канализация – 9,5 км, реконструкция на водопроводи – 15 км и са изградени нови водопроводи – 11 км. През октомври 2011 г. са пуснати в експлоатация водопроводната и канализационна мрежа в благоевградските квартали „Струмско”, „Грамада” и „Баларбаши”, а през септември 2011 г. са изпълнени строително-ремонтните дейности, предвидени в 4-ти микрорайон на града. Последното плащане по проекта е извършено в последния възможен ден за изпълнение на проекта – 31 октомври 2011 г. По това плащане имаше съществени спорове, Общинският съвет на Благоевград, в противоречие с договора за безвъзмездна финансова помощ с МОСВ, не одобри предложените разходи в проектобюджета за 2011 г. След инициирани от мен разговори с председателя на местния парламент и с вече избрания, но невстъпил в длъжност кмет Камбитов, беше съгласувано и внесено ново предложение до Общинския съвет и се извърши последното плащане по проекта. Независимо от това Атанас Камбитов подаде сигнал до правоохранителните органи с обвинения срещу мен като длъжностно лице. Резултатът от проверката е известен, но очевидно неудобен за г-н Камбитов. На 7.11.2011 г. г-н Камбитов встъпи в длъжност и към тази дата община Благоевград няма наложени санкции. Защо, дали и как са налагани санкции на община Благоевград след встъпването му в длъжност, следва да обясни настоящият кмет. Припомням му, че в качеството си на общински съветник той беше и член на комисията за избор на изпълнители по този проект. 2. Колкото до проектите по ПУДООС, като член на Комисията по околна среда в Народното събрание г-н Камбитов следва да знае, че тогавашният министър на МОСВ (от ПП ГЕРБ) без ясни аргументи спря финансирането на проектите за българските общини. Това политическо решение следваше да бъде изпълнено по-късно адекватно от кмета на Благоевград Атанас Камбитов. Как го е изпълнил, е видно!

  1. Бих искал също да припомня на г-н Камбитов, че в периода 2007 – 2011 г. Общинска администрация-Благоевград осъществяваше дейността си под непрекъснат контрол от страна на ръководения тогава от представителя на ПП ГЕРБ Костадин Хаджигаев Общински съвет. За кратък период от време член на местния парламент беше и самият господин Камбитов. Ще припомня и още нещо. От знайни и незнайни автори бяха подавани множество сигнали до прокуратурата в Благоевград, полицията и ДАНС. За да удовлетворя нуждата от прозрачност и справедливост на опонентите си, сам поисках пълна проверка на „творчеството ми“ като кмет. Проверката завърши в навечерието на местните избори със заключение за липса на данни за нарушения и престъпления.

  2. По отношение депото за битови отпадъци. Безумният проект за депо в Кочериново беше отхвърлен след среща с премиера Борисов, на която присъстваха и сега действащите кметове на общините Симитли г-н Апостолов и Рила г-н Кабзималски.

Г-н Камбитов, обърнете се към колегите си за информация.

Същевременно община Благоевград незабавно процедира ПУП за депото. Това направих аз по въпроса. А Вие за последните шест години?

  1. По повод г-н Любомир Милев. Той беше назначен в община Благоевград на 17.05.2010 г. и очевидно работата му няма отношение към цитираните теми.

  2. Бих искал да напомня още нещо. През 2010 г. Общинският съвет отхвърли предложението ми за реализация на нова болница по изработения ПУП от арх. Баханова и за реконструкцията на бул. „Димитър Солунски“, а през 2011 година отхвърли асфалтирането на улиците в Старо Струмско, изграждането на картинна галерия в МУЦТПО и ремонта на общинските къщи във Вароша. Не знам защо, но вижте днес къщата, в която работи благоевградският художник Методи Душков до последните си дни. На какво е символ тя?

  3. Последно. Г-н Камбитов, поемам цялата отговорност и за реконструираните квартали 25-42 в Благоевград, улиците и парковете в кварталите „Струмско”, „Еленово”, „Ален мак”, „Бялата висота” и „Орлова чука”, обновените училища, детски градини, ясли, социални заведения и културни институции, реконструирания Младежки дом и домовете за стари хора, изградените центрове за настаняване от семеен тип.

Ще си позволя един съвет към г-н Камбитов – не гледайте назад, а в настоящето и подготвяйте бъдещето. И ще Ви цитирам: „Не надвишавайте компетенциите и възможноcтите cи, не пpъcкайте пpаx в очите на xоpата, а напpавете нещо pеално, c коeто да допpинеcете за pазвитието на Благоeвгpад“. Заемете се с две перспективно важни за гражданите теми: обяснете как ще формирате такса смет за гражданите и фирмите след изграждане на депото за битови отпадъци и въвеждането на системата за управление на отпадъците, какви реални инвестиции ще направите във ВиК сектора и каква ще е цената за хората. При бъдещи проблеми с паметта, истината и пиара, готов съм коректно да отговоря на всички следващи въпроси. С уважение: Костадин Паскалев”.

Please follow and like us:
fb-share-icon0

2 КОМЕНТАРИ

  1. Уникален човек ! Възпитан, умен, грамотен стойностен човек. Дано реши да се върне тук , в този западнал град и да оправи нещата, че ще свършим , като Катунци !

  2. Уникален човек ! Възпитан, умен, грамотен стойностен човек. Дано реши да се върне тук , в този западнал град и да оправи нещата, че ще свършим , като Катунци !

Comments are closed.