Зам.-министър Манолев: Компаниите в ИКТ сектора на България генерират годишен оборот от около 2,5 млрд. евро

Данните показват, че компаниите в сектора на информационните и комуникационни технологии в България генерират годишен оборот от около 2,5 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на кръглата маса „Електронното управление и Интернет на нещата“. Акцент в неговото изказване бяха процесите по дигитализиране на икономиката в глобален аспект и опасностите и възможностите пред България от навлизането на „Индустрия 4.0“.

Той подчерта, че страната ни има редица предимства, които трябва да се използват ефективно. Посочено бе, че заедно с ИКТ сектора, устойчиво расте и интернет търговията, макар и все още да не са достигнати обемите, които се генерират на Запад. „Онлайн продажби в България от бизнеса към клиентите се оценяват на около половин милиард лв.“, посочи зам.-министър Манолев. Като проблем бе отчетен, че в него все още не участват достатъчно активно малките и средни предприятия. Затова и Министерството на икономиката, с подкрепата на Европейския съюз, стартира редица инициативи в тази посока – последната е от изминаващата седмица, когато от София стартира проект на Европейската комисия, насочен към дигитализиране на предприятията от Централна и Източна Европа, стана ясно от неговото изказване.

„Налице е поетапно дигитализиране на субектите в икономическата сфера в България, но то все още не се случва с темповете, които искаме. Затова е много важно администрацията да насърчава този процес. А тук ролята на е-управлението е ключова, но то няма да даде отговори на всички проблеми на бизнеса“, подчерта икономическият заместник-министър. Според него процесът по намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, който е основен приоритет за правителството, е поне толкова важен, колкото и внедряването на е-услугите. „Защото, ако услугите ни са тежки и мудни, няма да има голямо значение дали се случват по електронен или физически път“, допълни Александър Манолев.

Той съобщи, че само в Министерството на икономиката се въвеждат промени и облекчения в 60% от всички услуги и режими, които се предоставят, а подобни процеси се случват във всички институции.

В събитието участие взеха евродепутатът Владимир Уручев, заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Държавната агенция „Електронно управление” Атанас Темелков и др. Видео обръщение към гостите отправи еврокомисарят по цифровата икономика и общество в ЕК Мария Габриел. Поздравителен адрес бе прочетен и от заместник министър-председателя Томислав Дончев.