Екскметът Пламен Соколов иска приватизация на общинската болница в Дупница, К. Костадинов: Прокуристът Мария Иванова да подаде оставка

 

Костадин Костадинов (вляво) разговаря с екскмета д-р Пламен Соколов, вдясно съветникът Георги Георгиев.

Кметът Методи Чимев: Призовах шефовете на отделенията да излъчат управител от своите редици, те замълчаха, поканих д-р Кирил Кирилов, категорично отказа

 

Съветницие от БСП Асен Илиев (вляво), Ивайло Петров и Георги Пехливански.

Потъналата в дългове от над 2 млн. лв. общинска болница в Дупница да бъде продадена чрез работническо- мениджърско дружество РМД и да се купи чрез предимство от шефовете на отделенията в нея и от редовия персонал. Това предложение направи от микрофона на вчерашното редовно заседание на ОбС екскметът сега общински съветник д-р Пламен Соколов.

80% от присъстващите на сесията съветници адмирираха изказването му, защото икономическата справка показва, че 80% от приходите на болницата отиват за заплати на тези, които работят в лечебното заведение.

Прокуристката Мария Иванова

 

Лайтмотивът на съветниците, които са принципал на болницата, се изразява в почудата лечебното заведение за гражданите ли работи или за работещите там, които си имат частни медицински центрове?

Известно е, че бившите управници съветниците Крум Бонев и Кирил Кирилов се радват на проспериращия медицински център „Асклепий”, на който са собственици. Там работят и почти всички шефове на отделения от общинската болница.

Проблемът се състои и в това, че болницата попада под ударите на общински съветници, гравитиращи към собственика на частната болница- екссъветникът Ени Лефтеров.

Димитър Стоилов (вляво)

Новоизбраният управител на общинската болница Димитър Стоилов изобщо не се яви на сесията вчера, за да бъде утвърден, след като срещу него се вдигнаха тояги, че е пратеник на хора, гравитиращи към частната болница.

Независимият общински съветник Иван Танев, който беше един от членовете на изборната комисия за управител на болницата, пръв натисна спусъка срещу Димитър Стоилов.

„Димитър Стоилов няма подготовка нито документална, нито стратегическа. 5- има човека бяхме в комисията, писахме му оценка 4,66. Нямаше друг кандидат. Като цяло моето мнение е, че той не трябва да бъде утвърден за управител.”, отсече Танев.

След него думата взе Станислав Павлов, лидер на БСП, също член на комисията по избор на управител на болницата.

„За мен Димитър Стоилов се представи не лошо. Но би трябвало тук да бъде председателят на комисията д-р Стефан Ковачев, а също и секретарят Йонко Гергов, който гледам, че днес отсъства. Предполагам, че всеки коректно е поставил оценка. След като го избрахме обаче стана ясно, особено след закритото заседание в присъствието на шефове на отделения и съветници, че Стоилов няма да може да се справи. Шефовете на отделенията бяха категорични, че той няма да може да се справи. А Стоилов се опита да угоди на 33- мата общински съветници, като обяви, че ще се съобразява с нашето решение, а то е да свали нивата на компетентност на отделенията и да предприеме съкращения.

Самият той разбра, че ние не държим за сваляне на нивата, а даже сме против. Той обаче не успя да преосмисли и да даде нова визия за избавлението на болницата, с която ние бяхме готови да се съгласим. По тази причина не мога да го подкрепя. Затова ще гласувам с въздържал се.”, каза Павлов.

Председателят на икономическата комисия Костадин Костадинов, който е лидер на ОДБ и икономически директор на частната болница, държа най- дългата и прочувствена реч, която повиши температурата в залата заради горещите емоции на оратора. Той толкова се разпали, че се пребърса няколко пъти, след като приключи своята реч.

„Искам всички минути за изказване, предвидени за моята политическа сила. Време няма, ние сме в шахматната позиция цунг цванг. 6 години търсим жертва, управлението на болницата е предоставено на нас общинските съветници, а Общинският съвет я оставя на ръчно управление. Признавам, че подкрепих Росен Тимчев за управител. Той тръгна добре, но щом се отклони от плана, скочих. Подкрепих д-р Владислав Миков, щом се отказа от плана на общинските съветници, скочих. Подкрепяхме и д-р Димитър Недин, отклони се от плана и се обявих и срещу него. Общинските съветници сме излезли със спасителен план и той трябва да се спазва. Много добре си спомням думите на предходния председател на Общинския съвет Ивайло Константинов, който предупреди „не правете политика от съдбата на общинската болница, спасете я!” Недин го уволнихме, защото не изпълнява решения на ОбС. Онзи ден аз бях изумен от изявленията на прокуриста Мария Иванова, която се обяви срещу решението ни за сваляне на нивата на отделенията, а Димитър Стоилов беше категоричен „ще изпълня плана на съветниците”. Аз съм дребен служител в частна болница, а има някои, които ме упрекват, че не искам общинската болница да се развива, за да печели частната. От тези твърдения най- много страда работодателят ми Ени Лефтеров.”, изплака Костадинов и си седна, извади кърпа и попи потта. „Отношението на Костадин Костадинов към прокуриста Мария Иванова е специално още от първата им среща. Костадинов изпитва тръпка към прокуриста. Това е.”, обяви от микрофона председателят Емил Гущеров.

Кметът Методи Чимев и председателят Емил Гущеров.

 

„Навсякъде в България се говори и вече ред Общински съвети взеха решение за приватизация на общинските болници. А тук една дама прокурист, администратор от средно ниво, обслужвала две болници в страната с огромни задължение, ни подхвърля някакви числа, ще твърди това и онова, ще ни надува розови балони, ще ни обещава космодруми и се противопоставя на нас. Откъде на къде и от къде ще вземе пари, за да направи невъзможното да стабилизира болницата? В тази връзка настоявам за оставката на прокуристката веднага. На заседание на икономическата комисия в присъствието на д-р Кирил Кирилов и други гласувахме новият управител да предприеме съкращения и сваляне на нивата. Аз не съм от Левуново и няма да търпя тази госпожа. Аз бих подкрепил и Йордан Никулчин, който напусна ГЕРБ, за управител. Не познавам Димитър Стоилов и няма значение кой е управител, важното е да се съобразява със съветниците. Повече никой от вас няма да види управител на тази болница. Аз обаче съм много доволен, защото до този момент вие не възприехте нито едно мое предложение и решение. Затова моята съвест е чиста. До тук съм аз”, отсече Костадинов.

Веднага думата поиска съветникът Йордан Димитров от ГЕРБ. „Лично аз и групата от ГЕРБ искаме да има управител. Аз специално подкрепях Димитър Стоилов. На срещата с шефовете на отделения и част от съветници в сряда поставих директно въпроса- г-н Стоилов, кажете ни какво ще направите, какво ще свършите?

Той ми поднесе огромно разочарование, като заяви „като ме изберете, тогава ще ви кажа”. Шефовете на отделения бяха категорични и ме убедиха, че не трябва да се свалят нивата, защото това е пътят към пълната катастрофа. Прокуриста го избрахме всиччки ние, защото никой от нас не вярваше на старите управители и цифрите, които те ни поднасяха.

Истината обаче е, че нито едно предложение, което е дошло от вас г-н Костадинов, не е било благоприятно и не е било добро. Имам съмнения, че наистина някои от нас гонят частни интереси. Вие Костадинов, никога няма да сте доволен, доволен ще сте само, когато стане вашето.”, каза Димитров.

Думата поиска кметът на община Дупница Методи Чимев. „Тази сесия е едно от поредните доказателства защо работата не върви. 5 години откакто управляваме и 5-има управители се смениха. Всеки от вас тика някакъв управител и вика друг, защото има някакъв интерес. И нямаше да стигнем цунг цванг, ако всеки не гонеше личния или политически интерес. Няма как да се угоди едновременно на 33- има човека, които са собствениците на тази болница. Положих цялото си старание с многобройни срещи. Поканих шефовете на отделения, събрах ги всички и им казах дайте ваш човек, на който вие имате доверие и да спасим болницата. Вие сте тези, които можете да я изправите на крака. Вие сте тези, които трябва да я запазите. Те обаче се спогледаха и не посочиха човек. Тогава аз направих персонални предложения към тях. Ето например общинският съветник д-р Кирил Кирилов, който над 10 години е бил зам.- управител. Попитах го дали иска поста, той каза, че не иска. След това назначихме нов управител временно изпълняващ длъжността и внесох предложение 500 000 лв. да дадем на болницата само с едно условие от моя страна- болницата, работещите в нея да спрат да трупат нови задължения и да се създаде организация, при която да започне да се акумулират средства.

Д-р Кирил Кирилов и Иван Танев.

 

Толкова. Но ето че болницата просто става заложник на едни или други частни интереси. Какво искате? Честно да ви кажа аз не искам болницата да остане в ръцете на Общинския съвет. Не искам болницата да е общинска. Аз съм за частната собственост, защото конкуренцията ражда прогрес.”, обясни кметът.

Славчо Павлов от Реформаторския блок взе думата с изявлението: „Подкрепям кмета, конкуренцията ражда прогреса и аз не искам да е общинска тази болница. Ние чии интереси защитаваме, интересите на лекарите и пациентите или източването на средства? Мен не ме интересува чия е болницата, интересува ме като вляза вътре да се погрижат за мен. И аз не зная какво правим. Има класиран управител, а сега ще го отхвърляме. Просто не зная какво правим, може ли някой да ми обясни?”

„Рано е да искаме оставката на Мария Иванова, така болницата ще остане на автопилот, без управител, без прокурист. Но аз съм против това, да няма управител и ще гласувам за назначаването.“ – каза Пехливански от БСП, който единствен гласува „за”.

Останалите от БСП гласуваха с въздържал се. „За” бяха и Спас Андреев От „Народен съюз”, д-р Кирил Кирилов от ЕНП, Костадин Костадинов и лидерът на СДС Георги Георгиев. Само те подкрепиха кандидатурата за управител на Димитър Стоилов. Любопитна подробност е фактът, че двама от комисията, която го излъчи за управител след конкурса гласуваха с въздържал се. Това са лидерът на БСП Станислав Павлов и независимият Иван Тенев. Почти изцяло групата на ГЕРБ гласува против с изключение на двама Емил Гущеров и Юлиян Бараков, които гласуваха с въздържал се.

Най- големият шок за присъстващите беше фактът че 90 % или 270 000 лв. от приходите на болницата, които за месец са около 300 000 лв., отиват за заплати

„С какво лекуват тези лекари, шамани ли са с рейки ли боравят”, шушукаха гостите в залата. Сигурни сме, че тези шефове на отделения няма да искат да купят болницата. Те си имат достатъчно доходи от медицинските центрове.

Те ще стоят на клона, докато се прекърши окончателно. Ще останат до края дори и без да получават заплати. И няма да го направят заради болницата или пациентите, а заради отъпканите пътеки от лечебното заведение, водещи право към частните им медицински центрове.”, коментираха на редакционните телефони дупничани.