Ц. Цачева срещу 400 протестиращи: Няма пари за 20% увеличение на заплатите на надзирателите и съдебната охрана

 Правосъдният министър Цецка Цачева на протеста на надзирателите и съдебната охрана, снимка: БГНЕС

Без конкретен резултат завърши първият национален протест на служителите на затворите и съдебните охранители пред правосъдното министерство. Те продължават да недоволстват от лоши условия на труд, ниско заплащане и недостиг на служители в сектора.

Около 400 служители на Главните дирекции “Изпълнение на наказанията” и “Охрана” се събраха в събота пред Министерството на правосъдието. Цецка Цачева слезе при протестиращите и застана “очи в очи” с недоволните служители. Тя обясни, че няма как да бъде изпълнено тяхното искане за 20-процентов ръст на заплатите им и уточни, че такова увеличение не са получили и служителите на МВР. Цачева допълни още, че ще се търсят възможности за увеличаване на заплащането и щатовете в затворите в бюджета за следващата година.

“От началото на септември, когато стартира подготовката за новия закон за 2019-та година, отново съвместно с тях ще отстояваме необходимостта от повече щатни бройки, което е справедливо, но и за увеличаване на възнагражденията според възможностите на държавата”, заяви Цачева, цитирана от БНР.

От своя страна протестиращите обявиха, че продължават с демонстрациите си. Ивайло Григоров от Синдиката на служители в затворите обясни:
 “Продължаваме с протестите до пълно изпълнение на исканията. Ние сме служители на сектор “Сигурност” и ще се борим докрай за единно третиране на целия сектор”.