Радан Кънев спретна паеля в стил „каквото е останало в шкафа”, хапна я с бутилка евтино червено вино

 

Зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев се представи в ново амплоа в социалната мрежа. Той развъртя черпак и показа, че е на „ти” с готвенето. „Най-обичам манджи тип “каквото е останало в шкафа/хладилника/фризера в един тиган/тенджера” и бутилка евтино червено. И да, когато всичко се е освинило до краен предел, е време човек да си зарадва семейството с нещо вкусно… Паелята, ако не друго, учи на търпение и мярка”, обясни Кънев в социалната мрежа.

Някои от коментарите в социалната мрежа по повод паелята на Кънев бяха следните: „Май няма да умреш от глад, наздраве”, а Зоя Илиева заяви: „Докато млади и интелигентни българи като Вас се занимават с готвене, държавата ни ще е на тоя хал”. А радиожурналистът Драго Симеонов пък попита:

„Имаш ли останали скариди в шкафа?”. „Аз пък никак не харесвам политически манджи “Каквото е останало в хладилника”… еле пък гарнирано с евтино червено… И да, когато се е освинило до краен предел, разчитам на хората, за които съм гласувала, не да публикуват манджи, а решения!”, коментира Елена Спасова. Георги Георгиев заключи: „Реших да използвам примера с “каквото е останало в хладилника, шкафа и т.н.”.
Вярвай ми, с една ледена бира нищо не се получава. Изпих я де, но пазаруването не се размина”…

Ето и рецепта за паеля:

–        300 г скариди
– 250 г ориз
– 70 мл бяло вино
– 2 червени чушки
– 1 глава лук
– 1 скилидка чесън
– 1 лимон
– сол и черен пипер на вкус
– зехтин за пържене
– магданоз за поръсване
 

 

Приготвяне:

  • Скаридите се измиват и почистват от черупката и вената на гърба. Запържват се в дълбок тиган за около 2-3 минути, като се овкусяват със сол и черен пипер. Когато са готови, се изваждат и в същата мазнина се запържват чушките и лукът, нарязани на ситно.
  • Когато поомекнат, се добавя оризът, разбърква се и се заливат с виното. Когато оризът поеме виното, се налива още малко вода или зеленчуков бульон. След като оризът поеме течността, се добавят скаридите.
  • Паелята се посолява, разбърква се добре, прехвърля се в тавичка и се покрива с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 20 минути или докато оризът поеме цялата течност.
  • Когато ястието е готово, се изважда от фурната и се оставя да почине, покрито с фолиото, около 7-8 минути. Преди поднасяне се поръсва с лимонов сок и нарязан на ситно магданоз.