ГЕРБ: Нинова излъга, че ББР ще финансира Гинка Върбакова, чудовищна лъжа е, че Бойко Борисов стои зад сделката с ЧЕЗ

Антон Тодоров и Делян Добрев

 

Скандално е, че лидерът на БСП смята, че институциите трябва да бъдат подчинявани на премиера, който и да е той, заяви Делян Добрев

 

ГЕРБ уличи лидера на БСП в лъжа. “Корнелия Нинова изрече откровена лъжа, че Българската банка за развитие ще финансира сделката с ЧЕЗ”, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев на извънреден брифинг в централата на партията.

„Пресконференцията е в отговор на изявления на лидера на БСП Корнелия Нинова по-рано през деня (б.р. вчера). Нещото, което ни възмути, бе една изказана лъжа, откровена лъжа, на която трябва да реагираме, и една теза, която изключително много ни притесни. Изречената лъжа е по отношение на това, че Българската банка за развитие ще финансира сделката с ЧЕЗ. Това е нагла лъжа не само защото не е вярно, а защото публична информация за това, че не е вярно, че Българската банка за развитие не участва в сделката, е публикувана още на 15 февруари 2018 г.“, каза Добрев. По думите му няма как лидерът на БСП да не е знаела тази публична информация, която знаят всички. „Днес се наложи Българската банка за развитие отново официално на своята страница да публикува такова съобщение. Това е публично известно отпреди 10 дни. За нас е необяснимо защо се пускат в обществото такива плоски лъжи. Това е плоска лъжа и е много лесна за опровергаване“, коментира той.

По-рано през деня председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще отправят запитване до чешкото правителство и до Европейската комисия за сделката с ЧЕЗ. От БСП попитаха защо държавата не се е намесила и не е участвала в покупката на дружеството. От левицата обявиха, че още днес ще поканят на среща посланика на Чехия, на когото ще връчат писмо до чешкия премиер и чешкото правителство. Причината за тази инициатива Нинова обясни с твърдение на управляващите, че сделката е направена по чешкото законодателство.

„Не сме толкова наивни да не разбираме, че отзад стои друг“, коментира Нинова.

БСП ще отправят запитване и до Европейската комисия. Левицата ще иска проверка дали при сключването на тази сделка са спазени европейските директиви, засягащи темата “Енергетика”.

БСП ще поиска и изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. Левите искат да го питат водил ли е разговори с премиера на Чехия за ЧЕЗ и поемал ли е ангажименти кои банки ще се ангажират по тази сделка, правителството ангажирало ли е държавната банка за развитие с финансиране на тази сделка. От това изслушване ще последват изслушване на КЕВР, на Комисията за финансов надзор, на КЗК и всички български институции, каза още Нинова.

„Това, което ни разтревожи, е тезата, че институциите на България трябва да бъдат подчинявани на изпълнителната власт. Тревожи ни, защото всеки политик, който вижда институциите като подчинени на изпълнителната власт, не е за тази работа. Затова са институциите, те изграждат държавността в България“, поясни Добрев. Той попита дали когато Корнелия Нинова е била заместник-министър, се е държала по този начин с тях. „Днес тя казва, че институциите в България ги знаем, те ще направят това, което им нареди премиерът. Това е опасна мисъл за политик. Това означава, че този политик не знае как функционира държавата или си мисли, че държавата трябва да функционира по определен начин. Скандално е това, което е казала Корнелия Нинова. Дали тя смята, че институциите трябва да бъдат подчинявани на премиера, който и да е той. Това е обида за самите институции“, коментира Добрев. Той заяви, че от ГЕРБ вярват в институциите и са се постарали да ги направят във времето колкото се може по-независими.

Според бившия депутат Антон Тодоров под ръководството на Корнелия Нинова БСП се е превърнала с инкубатор на лъжи и фалшиви новини, които “заразили” дори президента Румен Радев.

“Това е чудовищна лъжа”. Така Тодоров отговори на въпроса на соцлидерката дали министър-председателят Бойко Борисов не стои зад скандалната сделка за ЧЕЗ.

„Силно сме притеснени от това, че БСП не могат да изпълняват своята функция на опозиция”, заяви настоящият експерт на ГЕРБ. „Те отдавна са загубили правото да се изявяват като морален стожер. Гинка ще обясни откъде идват парите за купуването на ЧЕЗ, когато Нинова обясни откъде взе парите за приватизацията на “Техноимпекс”, но тя бяга като дявол от тамян от тази тема. Партията под нейно ръководство се превръща в генератор на клюки, откровени лъжи и свърталище на проблемни хора. Това поведение е болестотворно, то е политическо отровителство и започва да се изповядва и от българския президент. БСП и президентът се опитват да ерозират чрез недоказани твърдения управляващата коалиция. Червената партия все повече придобива жълти черти“, подчерта Тодоров.

„Проверката на институциите ще разкрие дали има нещо нередно в сделката с ЧЕЗ“, убеден е Делян Добрев.

„Днес се чувствам по-спокоен, защото институциите ще проверят сделката“, допълни той. „Едва ли не се спекулира от днес, че това по някакъв начин ще рефлектира върху сметките на хората и качеството на услугата“, каза той и посочи, че цените на електроенергията се определят от регулатора – КЕВР.

„Смяната на собствеността не може да бъде причина за промяна на разходите“, каза Добрев.

Антон Тодоров попита кога лидерът на БСП има доверие в ДАНС – когато докладът за границата се превръща в неин флагман или когато премиерът възлага проверка за сделката с ЧЕЗ.