Борисов обсъди коридори 4, 8 и 10 с шефа на ЕБВР и обяви, че около 30 млрд. евро ще трябват за реализирането им

Бойко Борисов подчерта пред шефа на ЕВБР важността на инфраструктурната свързаност между държавите от Западните Балкани

Премиерът предложи АЕЦ „Белене“ да стане балкански проект

 

Изграждането на коридорите 4, 8 и 10 обсъдиха премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти в Лондон.

Премиерът е в британската столица за участие в инвестиционен форум, посветен на страните от Западните Балкани, чийто организатор е финансовата институция.

„За да бъде разгърнат икономическият потенциал и просперитет в региона, за да бъде Европа стабилна и сигурна, е необходима свързаност както между държавите от Западните Балкани, така и между региона и съседните държави в ЕС“, заяви българският министър-председател и добави, че само така ще се почувстват действителните ползи от съвместната работа. Той отбеляза, че в  региона са необходими още инвестиции, работни места и добро трансгранично сътрудничество, което да бъде насочено към подобряване живота на хората.

Българският премиер говори на форума

Около 30 милиарда евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани. Това показва сметката на лидерите от региона, която обяви Борисов. Още около 5 млрд. евро ще струва изграждането на дигитална инфраструктура в региона.

Бойко Борисов подчерта важността на инфраструктурната свързаност между държавите от Западните Балкани с останалите страни от Европа като условие за успешно развитие на целия континент.

“Планът, който предлагаме, е изключително изгоден за всяка една от държавите. Когато има тези транспортни коридори, всяка една столица ще може да има достъп до нея с ж.п. линия и магистрала и съответно интернет”, заяви Бойко Борисов.  Той добави, че вече има и някои готови отсечки по тези транспортни коридори. На срещата в София всеки от лидерите трябва да обяви кои точно части от тези проекти са вече са построени и колко точно финансиране е нужно за тяхното завършване. По думите на Борисов реалистично е да те за бъдат изцяло завършени до 7-8 години.

Той информира, че на срещата на лидерите от Западните Балкани с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, която ще се състои на 1-ви март в София, ще бъдат представени всички проекти. Тогава всеки от шестимата лидери ще обяви кой точно какво ще финансира по тези проекти.

Борисов приветства дейността на Европейската банка за възстановяване и развитие в региона, която е един от най-големите инвеститори тук и има важна роля при договарянето на трансграничните инфраструктурни проекти, чиято цел е да се повиши търговският обмен и конкурентоспособността.

На форума премиерът Бойко Борисов обяви, че търси финансиране за АЕЦ „Белене“ и във връзка с това предлага различни варианти.

Първото, което поиска Борисов е отпускането на заем от ЕБВР за изграждането на втората ни атомна централа. Това обаче бе поднесено като негова „идея“, а не като обосновано предложение към банката от страна на правителството. А и едно такова искане едва ли ще бъде удовлетворено при наличните данни за ефективността на проекта.

Веднага след това българският премиер видя друга възможност- АЕЦ „Белене“ да стане съвместен проект на балкански държави. Българското участие в такъв проект вероятно ще се ограничи с предоставяне на площадката и вече пристигналите реактори от Русия.

“Би могло електропреносните ни системи да се свържат така, че от България, през Подгорица (Черна гора) да отива в Италия”, каза още Борисов.

Засега няма информация как са реагирали представителите на другите балкански държави на идеята. Изказванията на Борисов в Лондон показват, че засега България няма идея какво да прави с платените реактори, а сама не иска и не може да завърши проекта. Така че търсенето на инвеститори явно продължава.