Нанков обеща глоби заради хаоса на магистрала „Тракия”

Магистрала "Тракия" в района на Пазарджик, където се обърна турският тир, не е била почистена както трябва.

Над 1700 машини са ангажирани със зимното почистване в страната, хората да тръгват на път подготвени при зимни условия, призова министърът

 

Регионалният министър заяви, че е недоволен от организацията и снегопочистването в Пазарджишка област, ще има глоби. Той остро критикува и шофьорите.

Въпреки ограниченията за тирове, с изключително висока скорост е предизвикана катастрофата в Пазарджишка област. Дори и при ограничения на знак с палка, щял е да отнесе полицай. Това обяви регионалният министър Николай Нанков.

Няма бедстващи хора и затворени пътища за леки автомобили, каза министър Николай Нанков.

Катастрофата стана вчера сутринта на 71-ви км в посока София и предизвика огромно задръстване с 8-километрова колона.

Министърът припомни, че Агенция “Пътна инфраструктура” е наложила ограничения за движение на тежките камиони.

“Неспазването на ограничения води до подобни ситуации. Не може някои тежкотоварни превозни средства да блокират половин България”, заяви министърът.

“Ще има наказани. Не само от снегопочистващите фирми и от администрацията”, допълни Нанков.

Причината е, че магистрала “Тракия” в района на Пазарджик, където се обърна турският тир, не е била почистена както трябва. По думите му вчера вече са преодолени проблемите заради обилния сняг от тази сутрин и на магистрала “Люлин”. По останалите магистрали няма затруднения.

В момента няма бедстващи хора и затворени пътища за леки автомобили. Над 1700 машини са ангажирани със зимното почистване в страната, каза министърът и призова хората да тръгват на път, подготвени при зимни условия и ако нямат спешни причини, да отложат пътуването. През следващите няколко дни метеорологичната обстановка ще бъде тежка и затруднена, предупреди той.

Нанков информира, че по-късно през деня, заедно с Пътна полиция, ще се направи актуална оценка на пътната ситуация в страната и в частност със случващото се на магистрала “Тракия”.

Вчера най-критичните участъци на магистрала “Тракия” бяха между Стара Загора и Пловдив и между Пловдив и Пазарджик. Шофьорите определиха пътното платно като непочистено и казаха, че движението е кошмарно, защото на места има много заледени участъци, те не са опесъчени, а видимостта е намалена. Няколко автомобила аварираха в отсечката между Стара Загора и Пловдив. Наложи се дори шофьори да слагат вериги на автомобилите си, за да могат да се движат нормално, но на места изобщо не можеше да се кара.