Първото заседание по делото „КТБ” тръгна и без бившия банкер Цветан Василев

Специализираният наказателен съд даде ход на разпоредителното заседание по делото „КТБ”.

 

Специализираният наказателен съд успя да даде ход на разпоредителното заседание по делото „КТБ”. Съдът прецени, че бившият банкер Цветан Василев е редовно призован и делото може да се гледа в негово отсъствие. Затова настоява и прокуратурата въпреки протеста на адвокатите на Василев.

Според съдия Виржиния Петрова Цветан Василев е лично уведомен, че се води дело, че ако не се яви в съдебната зала, то може да се гледа задочно по отношение на него. Според нея причината – висяща екстрадиционна процедура в Белград – не е уважителна, защото Цветан Василев може да се съгласи доброволно да бъде предаден на българските власти и да дойде да се защитава лично в съдебната зала.

Припомняме, на 14 февруари стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован. На 13 декември 2017 г. делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Василев. Тогава, в началото на заседанието, стана ясно, че призовката е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 г. Иван Гешев – един от прокурорите по делото, заяви, че делото ще го има и прокуратурата има интерес то да тръгне. Той заяви, че доказателствата, с които разполагат, ще дадат отговорите на въпросите, които се задават в обществото.