Талибаните поискаха директни преговори със САЩ за мир в Афганистан

epa05232810 Former Taliban and Islamic State militants surrender their weapons during a reconciliation ceremony in Jalalabad, Afghanistan, 27 March 2016. A group of 53 former Taliban militants and Islamic State militants on 27 March laid down their arms in Jalalabad and joined the peace process. Under an amnesty launched by the former President Hamid Karzai and backed by the US in November 2004, hundreds of anti-government militants have so far surrendered to the government. EPA/GHULAMULLAH HABIBI

 

Талибаните призоваха за директни преговори със САЩ за намиране на “мирно решение” на конфликта в Афганистан, съобщава АФП. Осведомителната агенция коментира, че искането очевидно показва промяна в политиката след месеци на ескалация на нападенията в държавата.

В съобщение талибаните обявиха, че призовават американските представители да разговарят директно с политическия отдел на Ислямското емирство за намиране на мирно решение.

Афганистан е наричан Ислямско емирство през 1996 г., когато талибаните започват управлението си в Афганистан след падането на Кабул. Емирството приключва на 17 декември 2001 г., след като режимът е свален от водената от САЩ коалиция.

Съобщението е в отговор на информация на местни репортери, че американският дипломат Алис Уелс е предложил по време на посещение в Кабул, че все още има възможност за преговори. След няколко дни в Кабул ще се проведе вторият кръг на регионална конференция за мир, на която представители на 25 държави ще обсъдят мерки за борба с тероризма и стратегии за прекратяване на войната.

Вашингтон отдавна призовава за преговори с талибаните, но в същото време настоява във всеки диалог да участва и афганистанското правителство. Кабул призова екстремистите да предприемат “практични стъпки”, каза говорител на правителството и добави, че “всички врати за мирни преговори са отворени”. Но висш командир на талибаните заяви пред АФП, че групата е малко заинтересована в преговорите да участват афганистанското правителство и Пакистан.

Заеманата от талибаните позиция за директни преговори със САЩ е необичайна, тъй като групировката постоянно подчертаваше, че няма да преговаря, докато чуждестранните войски не напуснат страната. Според афганистанския политолог Абдул Бари засиленият от САЩ натиск върху талибаните и Пакистан в последните месеци е принудил екстремистите да подадат ръка.

 

Снимка

И в миналото са провеждани преговори, но без резултат, предупреди афганистански политолог.