Възпитаниците на Радостина Петрова от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница играха театрална пиеса на испански в НАТФИЗ, грабнаха купа и грамоти

Радостина Петрова (в средата) със свои възпитаници

Отличия получиха и учителите Ана Хуанас Агилар и Евелина Григорова, ЕГ „Д-р Петър Берон” – Кюстендил също обраха аплодисментите

 

Възпитаници на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Дупница и ЕГ „Д-р Петър Берон”- Кюстендил представиха Кюстендилска област на 19-ия национален конкурс за училищен театър на испански език, състоял се на 23 и 24 февруари в НАТФИЗ, съобщиха от Инспектората по образованието в Кюстендил. Целта на конкурса е разпространението на испанския език и култура в България, участието на учениците в един своеобразен артистичен и приятелски обмен, както и естетичната им наслада от участието в театралните представления. Събитието е открито от Хавиер Перес – Грифо, посланик на Кралство Испания в България. Гости на събитието са били представители на образователния отдел към Посолството на Испания в България, Културен институт „Сервантес“ – София, Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието, директори и учители.

В конкурса са участвали 20 училища в две групи, изучаващи испанския като първи и като втори чужд език. В първата група област Кюстендил е представена от учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница с пиесата FuenteOvejuna на испанския драматург Лопе де Вега. Техни ръководители са Радостина Петрова и Ана Хуанас Агилар, учители по испански език в училището. “Учениците бяха аплодирани за перфектното владеене на испански език, за добро театрално майсторство и присъствие на сцената. Те спечелиха второ място с участие в международния фестивал, купа и грамоти за всички участници в пиесата и техните ръководители.
Във втората група за ученици, изучаващи испански като втори чужд език, област Кюстендил бе представена от ученици на ЕГ „Д-р Петър Берон” – гр. Кюстендил с пиесата Cambiando el mundo. Техен ръководител е Евелина Григорова, учител по испански език в училището. Освен с аплодисментите на публиката учениците от ЕГ „Д-р Петър Берон” – гр. Кюстендил бяха наградени с купа и грамоти за всички участници в пиесата и техния ръководител”, отбелязаха от РУО-Кюстендил.