Арестуваха бившите кметове на Перник Иван Иванов и Илинка Никифорова, налели над 1 000 000 лв. във фирма на Галеви, излизат на свобода срещу общо 180 000 лв.

Иван Иванов

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу двамата, шефът И. Гешев: Плащано е 4-5 пъти за едно и също нещо на две фирми, кризата с боклука от 2014 г. е целяла източване на общината

Обискиран е и домът на Феодор Феодоров – Федята, Иван Иванов: Учуден съм, не знаех за проверката, имам само 2 акта

 

Бившите кметове на Перник Иван Иванов и Илинка Никифорова излязоха на свобода срещу парична гаранция, след като бяха арестувани по разследване на специализираната прокуратура за неизгодна сделка на общината.

Илинка Никифорова

Обвинението срещу двамата е за обявеното кризисно сметосъбиране и сметоизвозване от 9 септември 2014 г. на територията на общината на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лева.

Феодор Феодоров

Парите са  налети във фирма на Братя Галеви. За сделката „Вяра” първи информира. „Сметоизвозването в Перник се контролира неофициално от бизнесмени с широк спектър на дейност.

Ангел Христов и Пламен Галев

Управители на тези фирми са различни подставени лица и чрез тези фирми през годините целенасочено, постоянно и методично е източвана община Перник”, каза ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

Според източници, Феодор Феодоров – Федята, който  е държал сметопочистващите фирми в Перник, е още без обвинение. Неговият дом също е претърсен.

Момент от акцията в Перник

Иван Иванов е с наложена мярка за неотклонение „парична гаранция» в размер на 150 000 лева, а Илинка Никифорова е със същата мярка за неотклонение, но при нея размерът е 30 000 лв.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност бившия кмет на Перник Иван Иванов и бившия кмет на Перник по заместване на Росица Янакиева – Илинка Никифорова, за извършено престъпление по служба, в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение – престъпление по чл. 282, ал. 2 от НК.

Служители на КПКОНПИ участваха в следствените действия за сключване на неизгодна сделка.

На Илинка Никифорова е повдигнато обвинение за това, че за времето от 08.09.2014 г. до 09.09.2014 г. в гр. Перник, в качеството си на временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник, е превишила правата си по ЗМСМА и Закона за защита при бедствия, като, без да е възникнало бедствие на територия на община Перник по смисъла на чл. 2 от ЗЗБ, свикала кризисния щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия на община Перник за 2014 г. и издала заповед, с която възложила на търговско дружество, със специализирани сметосъбиращи машини, контейнеровози, работници и друга специализирана техника да извърши почистване на битови отпадъци в община Перник – райони по допълнителни указания и със срок на сметоизвозване до преодоляване на кризисната ситуация. Това Никифорова извършила с цел да набави за същото търговско дружество имотна облага въпреки наличието на действащ договор №18 от 26.09.2005 г. със същия предмет с друго дружество.

Иван Иванов е обвинен в това, че на 22.12.2014 г., в гр. Перник, като кмет на община Перник, не изпълнил служебните си задължения и без да е възникнало бедствие по смисъла на чл. 2 от ЗЗБ на територия на община Перник, извършил плащания с три платежни нареждания от дата 22.12.2014 г. в полза на търговското дружество, на което Никифорова възложила дейности за суми съответно: 430 010 лв.; 370 020 лв. и 458 230 лв. и от това са настъпили значителни вредни последици за бюджета на община Перник – сума в размер на 1 258 260,00 (един милион двеста петдесет и осем хиляди двеста и шестдесет) лева. „Бедствието е неработеща фирма в продължение на 3 дена, съзнателно според нас създадена.”, каза шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Според него сделката е скандална. По думите му най-скандалното е, че не е свършена никаква работа, че за това са платени 5-6 пъти повече и че парите не влизат в община Перник, а хората не получават услугата, за която плащат с данъците си. Ситуацията се разрази през пролетта на 2014 г. между общината и сметопочистващата фирма „Лиел Контракшън“. Общината обвини фирмата, че не чисти, тя пък обвини общината, че й дължи около милион лева неизплатени. Градът потъна в боклуци, а от общината наеха фирми да ги извозят на сметището. Бе сключен т.н. кризисен договор със столична фиорма за сумата, която сега Спецпрокуратурата разследва, като паралелно са издължавани и суми на „Лиел Контракшън“. Така, според разследващите, в нарушение на закона са платени около 1 млн. и 300 хил. лева на фирма, наета за кризисната ситуация и още 500 хил. лева на фирмата, която имала договор с общината. Според Гешев и двете фирми били под контрола на едно и също лице. Фактически за една и съща работа е платено 4-5 пъти, без тя реално да е извършена, без да има протоколи, без да се уточнят районите”, допълни Гешев.

„Този договор съм го платил. Има необходимите документи, но вие искате да коментирам нещо, за което аз не знам. Аз въобще не знаех за тази проверка на прокуратурата, сутринта останах учуден… дойдоха хората, претърсиха ми къщата и така”, коментира Иванов Иванов. Той призна, че по времето докато е бил кмет от финансовата инспекция са идвали на проверки и са му съставени 2 акта, отново свързани с боклука на Перник, които той обжалвал в съда.

При екшъна в Перник ГДБОП и Национална полиция блокираха сградата на общината и изнесоха документи по разпореждане на Специализираната прокуратура съвместно със служители на Комисията за противодействие на корупцията и Министерството на вътрешните работи. От общината им съдействат с предоставяне на документи. С предварително разрешение на Специализирания наказателен съд се претърсваха жилища и офиси на фирми. Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице през 2014 г., от която за община Перник е произлязла значителна вреда – престъпление по чл. 220, ал. 1 от НК.

Законен повод за образуване на досъдебното производство е изготвен доклад от АДФИ за извършена финансова инспекция на община Перник за периода 2011-2016 г. Установено е до момента, че на 09.09.2014 г. от община Перник е било възложено кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на територията на общината на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лева. Освен че не е бил извършен анализ на цените и услугите, предложени от това дружество, посочената сума е била изплатена, без в протоколите за приемане на свършената работа да е бил посочен район на изпълнение и без към тези протоколи да са били приложени документи, удостоверяващи реално извършените действия. Същевременно към този момент общината е изплащала възнаграждение за същата дейност по сметосъбиране и сметоизвозване на друго дружество, с което е имала действащ основен договор. По основния договор е заплатена сумата от 495 168 лева.

Служители от дирекция „Противодействие на корупцията“ на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) участваха в специализирани процесуално-следствени действия по досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице през 2014 г., от която за община Перник е произлязла значителна вреда. „Нещата ще стават все по-сериозни за хора, които са злоупотребили или които смятат, че могат да продължават да злоупотребяват. Това е само началото“, заяви директорът на дирекция „Противодействие на корупцията“ на КПКОНПИ Антон Славчев.

Както в. „Вяра” първи писа преди време, тогавашният кмет на Перник Иван Иванов изненадващо сключи договор с приближения  до Братя Галеви Феодор Феодоров да чисти общината. Кметът еднолично подписал договор за смет след проведен конкурс по отработена схема с един участник. Иванов чакал комисиите да предоставят протокола, те обаче се бавели и затова Феодор Феодоров пратил яки момчета с вид на мутри навръх празник на града да сплашат общинари и население.

„Договорът между кмета Иван Иванов и Феодор Феодоров е стара практика. В края на мандата всеки кмет подписва договори за четири години, най-вероятно за да гушне комисионата и да остави наследника си на поста да си троши главата и да ги изпълнява. Въпреки че никога няма доказателства в тази посока, едва ли ще се намерят и за Иван Иванов. На всичко отгоре Иванов заявил, че се дистанцира от ГЕРБ”, възмущаваха се тогава стотици перничани.

Феодор Феодоров организира няколко бунта срещу кмета на Перник Росица Янакиева. Той печели всеки конкурс в община Перник със срок на изпълнение 5 години и така прибира по 3,5 млн. лв. на година, а чистотата в града е под всякаква критика. Отгоре на всичко е завел и иск в съда, чрез който иска общината да му плати още 2,5 млн. лв. допълнителни средства.

Перничани коментират, че случилото се в кметския кабинет е гавра с труп, защото общината беше достатъчно загробена и с наличния си дълг от 25 млн. лв., какво остава с още 17 отгоре.

Тогава Иван Иванов коментара питанията на перничани за договора за сметоизвозване и размера на неговата комисиона с думите: „Това са пълни глупости. Имаше нормална процедура за сметоизвозване и сметосъбиране. За радост или за съжаление се яви само един кандидат – „Комунал Перник”, които имаха перфектна документация. Комисиони няма откъде да получавам, какви комисиони, какви 5 лв.? Няма такова нещо.

Кметуването на Иванов започна с гаф. Избраният от Общинския съвет кмет на Перник Иван Иванов през ноември 2014 г. влезе за малко в кметския си кабинет и излезе. Той не встъпи в длъжност, обявявайки, че ще изчака законовия срок за обжалване на решението на ОбС и едва след това ще поеме кметските функции. Дотогава задълженията изпълняваше зам.-кметът Илинка Никифорова. Иван Иванов бе избран за кмет на извънредна сесия с 24 гласа, след като от ЦИК бе получено тълкувателно писмо по казуса с овакантения кметски пост в Перник. Веднага обаче се появиха съмнения около законността на избора. Според юристи налице е сериозен гаф на ОбС, тъй като според чл.42, т.5 от ЗМСМА, когато след прекратяване на пълномощията на кмет до края на мандата остава по-малко от една година, частични избори не се произвеждат. „Общинският съвет в Перник е поизбързал с полагането на клетва на новоизбрания кмет Иван Иванов. Тя трябвало да се извърши след изтичането на законоустановените срокове за контрол, коментира на специална пресконференция тогавашният областен управител Бойка Павлова. Тя уточни, че областната администрация не е била информирана за провеждането на извънредната сесия на ОбС в Перник, на която Иван Иванов бе избран за кмет на Перник и положи клетва.

Последната новина около името на Иван Иванов дойде преди няколко седмици, когато стана ясно, че крадци са ограбили пункта за технически прегледи на фирма МИИВ в Перник, собственост на бившия вр.и.д. кмет Иван Иванов. Покушението е станало през нощта, когато неизвестни са разбили касата с оборота на фирмата. На сутринта работниците установили кражбата, когато дошли на работа и видели захвърлената навън празна каса.

 

Юристът на ОбС Дупница и Сапарева баня Милен Попов: Спецпрокуратурата дръпна чадъра на местните прокурори над кметовете, Перник и Радомир са само началото