Българите искат: Държавата да се намеси за ЧЕЗ и да го купи!

“Галъп”: Обществото не възприема добре действията на властта

 

Огромната част от българите са против случващото се с ЧЕЗ и искат по-ефективна намеса на държавата.
Това са част от изводите от експресен, независим от външно финансиране телефонен сондаж на “Галъп интернешънъл”, проведен сред 800 души на 28 февруари и 1 март.
Социолозите посочват, че общественият отзвук е мащабен и на практика цялото общество вече знае за скандала около ЧЕЗ.
93% от запитаните твърдят, че са чули. 72% от чулите намират идеята за тази сделка за ненормална и неприемлива, а само 16% намират случващото се за нормално и приемливо. Останалите не могат да преценят. Общественото мнение явно еднозначно се противопоставя на случващото се, обобщават социолозите.
Данните показват още, че българите не възприемат добре действията на властта до този момент.
Мнозинство от 61% казват, че енергийният министър Теменужка Петкова е допуснала грешка, а мнозинство от 56% намират, че премиерът Борисов е допуснал грешка. Голямата част от тези отговори са автоматични и хората закономерно търсят вината у ресорния министър. За това спомогна и бързата оставка на министър Петкова, първоначално възприета от Борисов, смятат анализаторите.
Това, че министър-председателят е с по-малко споменавания, се дължи по-скоро на по-високата му популярност в сравнение с министър Теменужка Петкова. Дори и високата популярност обаче не може да повлияе на обществените нагласи, които са недвусмислено критични към действията на властта по този казус досега, посочват от “Галъп”.
Откроява се желание за по-ясна държавна намеса. Мнозинство от 72% иска държавата да отмени сделката, а 17% смятат, че държавата не трябва да се меси. Останалите се затрудняват да формират позиция.
Преобладаващото мнение по отношение на електроразпределителното предприятие клони към идеята то да е държавна собственост. Мнозинство от 75% подкрепят идеята държавата да купи ЧЕЗ, 20% са против, а останалите се колебаят.
Експресният независим от външно финансиране телефонен сондаж на “Галъп интернешънъл” е проведен сред 800 души на възраст над 18 г. по специална панелна методика, която осигурява максимална надеждност на данните. Сондажът е проведен на 28 февруари и 1 март. Максималното стандартно отклонение е ± 3.5 при 50% дялове.