Ученици от Механото носиха факела на мира в Дупница, кметът Чимев и заместникът му Милев посрещнаха бегачите от чужбина

 

Ученици от Механото носиха факела на мира в Дупница.

 

Факелът, който е традиционен за „Пробега на мира“ и се провежда вече трето десетилетие, бе донесен днес в Дупница. На Аракчийския мост той бе поет от дупнишки ученици, които го донесоха на пл. „Свобода”. Хора от хиляди места от различни националности пренасят посланието за мир, като честта да приеме факела тази година имаше и Дупница.

Бегачите от няколко страни бяха посрещнати от кмета на общината инж. Методи Чимев и заместника му Крум Милев. От дупнишка страна в пренасянето на факела се включиха ученици от ПГ „Акад.Сергей Павлович Корольов“ (Механото). Чужденците бяха закичени с мартеници, изработени от хората в Центъра за възрастни хора в града. Факелът на мира е носен от едни от най-известните личности, сред тях Майка Тереза, Нелсън Мандела, папа Франциск, папа Йоан Павел II, Мохамед Али и много други.

В заседателната зала на Общинския съвет имаше и викторина, като условието бе, че ако не се получат верни отговори, инж. Чимев ще трябва да се включи в пробега и тича с факела до следващата спирка – Благоевград. Дупнишките младежи обаче показаха знания и не оставиха въпрос без верен отговор.

Бегачите от няколко страни бяха посрещнати от кмета на общината инж. Методи Чимев и заместника му Крум Милев.

 

Тази година стартът на пробега бе даден от Националния стадион “Васил Левски”, а финалът ще бъде след 7 месеца в Лисабон. Факелът на мира преминава през 10 български града. Участниците благодариха за гостоприемството на Дупница, а впоследствие всички, които посрещнаха посланието за мир, имаха възможност да вземат в ръката си факела, който ще обиколи 46 страни.

Чужденците не пропуснаха да си направят десетки фотоси за спомен от Дупница и останаха особено удивени от червено-бялата украса на площада по случай Баба Марта.

Моменти от събитието