Ски бегачите на „Паничище“ и „Рилски скиор“ с най-много отличия на Олимпийския младежки зимен фестивал в Осогово

 

Със стартовете на ски бегачите в Осогово завърши Олимпийският зимен младежки фестивал в местността Осогово над Кюстендил.

В продължение на два дни над 280 деца и младежи от 22 клуба си дадоха среща в шестото издание на форума, чиито организатори под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

Ски бяганията се състояха по 2,5-километрово трасе със старт-финал на Фънзоната в Осогово. В тях най-много медали спечелиха 18-те възпитаници на треньора Райко Пенев от Сапарева баня, които грабнаха 4 от 6-те титли, представителите на „Рилски скиор“ също бяха сред най-добре представилите се. Най-оспорвано премина стартът при най-малките момичета, където фотофинишът отреди два златни медала и поделена победа между Габриела Велева и Никол Дишова.

Ето и призьорите в отделните възрастови групи:

Момчета U12: Георги Джоргов („Паничище“), Николай Николов („Паничище“), Веселин Белчински („Паничище“)

Момичета U12: два златни медала – Габриела Велева („Тритон”) и Никол Дишова („Паничище“), Елена Христова („Тритон“), Виктория Янкова („Тритон“)

Момчета U14: Марио Матиканов („Рилски скиор“), Георги Наумов („Паничище“), Лъчезар Божилов („Паничище“)

Момичета U14: Гергана Джаджарова („Паничище“), Василена Пехливанова („Паничище“), Биляна Чавдарова („Рилски скиор“)

Момчета U16: Александър Огнянов („Рилски скиор“), Теодор Стоянов („Рилски скиор“), Иван Починков („Рилски скиор“)

Момичета U16: Валентина Димитрова („Паничище“), Десислава Джаджарова („Паничище“), Богдана Петрова („Берковица“).

На тържественото закриване участниците бяха поздравени от олимпийската шампионка Здравка Йорданова, член на Изпълкома на БОК, която награди призьорите и пожела успех на бъдещите спортни звезди на България. Сред наградилите най-добрите бе и Анатоли Илиев, председател на Асоциация „Спорт в свободното време“.

Ски и борд център „Осогово“ организира за втори път младежките състезания, които по традиция дават път на спортните таланти на България. Домакините отново предоставиха отлични условия за участници и гости. Голямото старание на местните хора под ръководството на Явор Спиридонов, многото сняг и хубавото зимно време спомогнаха за добрата организация на състезанията на младите ни надежди в зимните спортове.

С Фестивала тази зима Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на форума. След първите три издания в местността Картала над Благоевград преди две години форумът бе в Банско, а от миналата зима се премести над Кюстендил.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори на България, участвали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях сега се подготвят за следващите олимпийски и младежки олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.