Цветанов: Премиерът не е знаел за сделката с ЧЕЗ

 

Държавата няма никакво отношение към сделката с ЧЕЗ, премиерът не е знаел за нея, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Премиерът не е знаел за сделката за ЧЕЗ, защото тя се подписва по чешкото законодателство и българското правителство няма отношение. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов по БНТ.

Той посочи, че всяка покупка на ЧЕЗ от 2004 г. насам не се осъществява от българското законодателство.

„Имаше 8 участници, които участваха при купуването на ЧЕЗ сега. Това, което е станало накрая, е, че чешката страна е избрала Гинка и тази сделка се подписва по чешкото законодателство.

Убеден съм, че премиерът не е знаел за тази сделка, защото тя не е по нашето законодателство и правителството няма никакво отношение. Това е частна сделка по международно право, но това, което ние можем да гарантираме, е, че цената ще се контролира. Тя няма да се увеличава от Гинка, както каза Корнелия Нинова. Но всеки се бори за някакъв електорат“, коментира Цветанов. Той посочи, че сделката за ЧЕЗ още не е финализирана и никой не знае какви точно са детайлите по нея.

„Корнелия Нинова казва толкова неистини, че се чудя как е възможно политик от този ранг да има такова отношение. Трябва да е ясно, че електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносните мрежа и формирането на цената на тока. Неистина е и че годишно дивидентът на държавата от 33% от активите ЧЕЗ е бил около 50 млн. Парите, които са преведени еднократно през 2010-2011 г., са 41 млн. за десет години“, коментира още той.

„В момента имаме европредседателство и трябва да се гордеем с това. Ние знаем защо БСП са против нашите приоритети за Западните Балкани – те не искат евроинтеграцията на този регион да се случи. В момента има внушение от Корнелия Нинова, че ГЕРБ казва, че през 2025 г. те със сигурност ще влязат в ЕС. Но трябва да подчертаем, че това е само ако покрият критериите – те трябва да извървят целия път, който ние извървяхме.

БСП се дразни защото нашите приоритети съвпаднаха с тези на САЩ, а те говорят за Русия“, каза още Цветанов и отбеляза, че от опозицията са магьосници на тема манипулиране на обществото.

„Трябва да седнем и да загърбим личната омраза към политическия опонент и да говорим какво е най-добро за държавата, а не да защитаваме политическите си пристрастия“, коментира Цветанов.