“Формата на водата” триумфира с четири “Оскар”-а

Франсис Макдормънд бе отличена за най-добра актриса в една от най-политизираните церемонии

Гийермо дел Торо, създател на “Формата на водата”, получи “Оскар” за най-добър филм

Фантастичната мелодрама на Гийермо дел Торо “Формата на водата” бе отличена за най-добър на филм на 90-та церемония по връчване на наградите “Оскар” в Лос Анджелис.

Самият режисьор получи приз и в своята категория, изпреварвайки Кристофър Нолан (“Дюнкерк”), Пол Томас Андерсън (Призрачна нишка”) и Джордан Пил (“Бягай”).

Франсис Макдормънд спечели “Оскар” за най-добра актриса с филма “Три билборда извън града”, а британецът Гари Олдман – “Оскар” за най-добър актьор за ролята на Уинстън Чърчил в “Най-мрачният час”.

За втори пореден път церемонията бе водена от Джими Кимел, който в началото предупреди шеговито гостите да не стават веднага щом чуят името си, за да не се повтори неловката ситуация от миналата година, когото продуцентите на “Ла Ла Ленд” излязоха за наградата за най-добър филм, но се оказа, че тя всъщност е за “Лунна светлина”.

Церемонията, която се състоя в неделя вечерта, бе може би една от най-политизираните за всички времена. Кимел, както и участниците в церемонията, засегнаха сексуалните скандали, които вече половин година тресат киноиндустрията, освен това президента Доналд Тръмп, проблемите с расовото и половото неравенство.

“Формата на водата”, разказващ за това как жена се влюбва в морско създание, бе номиниран общо в 13 категории и накрая получи четири “Оскар”-а, включително за най-добър дизайн и най-добра музика.

“Дюнкрек” на Кристофър Нолан спечели три “Оскар”-а, но предимно в технически категории, сред които за най-добър монтаж и най-добър звук.

Като цяло юбилейната церемония протече без изненади, макар че в категориите “Най-добър филм” и “Най-добър оригинален сценарий” интригата се запази до самия край. В последната категория наградата отиде при афроамериканеца Джордан Пил за сценария на сатиричния хорър “Бягай”, който бе и сред претендентите за главния “Оскар” но в крайна сметка получи само утешително отличие.

В категорията “Най-добър адаптиран сценарий” победител стана известният британски кинематографист Джеймс Айвъри за романтичната история за първа любов “Призови ме с твоето име” по романа на Андре Асиман.

Гийермо дел Торо посвети своя “Оскар” на младите режисьори: “Искам да посветя наградата на всички млади режисьори, на младежите, които ни показват как се прави. Наистина е така и ги има във всяка страна по света. Докато растях в Мексико, мислех, че това никога няма да се случи. Но се случва. Затова искам да кажа на всички, които мечтаят да използват фентъзи жанра, за да разказват за истинските неща в живота – можете да го направите!”

59-годишният Гари Олдман, който спечели първия си “Оскар”, благодари на Уинстън Чърчил, както и на екипа, работил над филма “Най-мрачният час”, след което отправи и послание към майка си: “Искам да благодаря на майка ми, която е по-възрастна от Оскар-а. Ще стане на 99 скоро. Тя гледа церемонията от канапето у дома си. Затова й казвам: Слагай чайника, ще донеса Оскар!”.

При връчването на “Оскар” за главна женска роля в “Три билборда извън града”, Франсис Макдорманд постави статуетката на пода пред себе си и помоли всички останали номинирани жени да се изправят и да приемат бурните аплодисменти на публиката. Нейното послание беше към мениджърите във филмовата индустрия: “Огледайте се, дами и господа, защото всички имаме истории за разказване и проекти, които се нуждаят от финансиране. Не говорете с нас за тях на празненствата тази вечер, а ни поканете в кабинета си след няколко дни, или елате в нашия, както ви е по-удобно. Тогава ще ви разкажем всичко най-подробно. Оставям ви с две думи, дами и господа: клауза за разнообразие.”

Става дума за клауза в договора, която всеки актьор може да поиска, като тя изисква актьорският състав и екипът на филма да покрива определено ниво на етническо и полово разнообразие.

Сам Рокуел бе отличен за най-добра поддържаща роля в същия филм.

Алисън Джани е с наградата за най-добра женска второстепенна роля за филма “Аз, Тоня”.

“Тайната на Коко” печели “Оскар” за най-добър пълнометражен анимационен филм, а “Мълчаливото дете” – за късометражен игрален филм.

В категорията за най-добър чуждоезичен филм победител стана чилийската драма “Фантастична жена”. Така филмът на руския режисьор Андрей Звягицев “Нелюбов” остана без “Оскар”.