Зетят на убития дядо Стефан Янев от Кочериново пред съда: Исках само да го набия, но стана фал… с арматурно желязо

Зетят Свилен

Свилен Велев пое вината за смъртта на 86-годишния мъж, съпругата му Мария бе изгонена от съдебната зала

Съдът потвърди постоянния арест на родителите, държали в изолация трите си дъщери, обвинени за убийството на дядото Стефан Янев от Кочериново. Това стана след скандал в залата.

Стефан Янев

Мария и Свилен Велеви бяха арестувани за жестоката смърт на 86-годишния Стефан Янев, когото пребили, след като той разказал в телевизионно предаване, че не пускат децата си на училище и ги държат в семейното жилище в жк “Люлин”.

Дъщерята Мария 

По време на заседанието по мярката за неотклонение на семейството съдът изгони Велева, след като тя на няколко пъти прекъсна съдебното определение, с което апелативните магистрати потвърждаваха постоянното задържане на двамата, предаде БНР. Велева е обвинена, че с мъжа си е убила възрастния си баща. Тя обаче твърди, че не баща й, а тя и семейството са били жертви. Тя нарече достойна постъпката на мъжа си, спрял по този начин дядото.
Свилен Велев пък поиска от съда да пусне от ареста жена му, която по думите му не знаела за убийството.
В съдебната зала мъжът проговори за фаталния 11 февруари, когато се смята, че се е случило то:
“Просто се сдърпахме и го ударих. Исках просто да го набия, ама стана фал. С арматурно желязо. Просто го извлачих на едно балконче. Първо ме обиди с думи, които сега не мога да ги кажа, и след това заплаши, че ще ми разпродаде децата. Точно това му бяха думите”.
Софийският апелативен съд обаче не прие, че Мария Велева не е съпричастна към убийството, позовавайки се на свидетелски показания – включително и на една от дъщерите – че с мъжа й са тормозели дядото психически и физически. Други пък чули как във фаталния ден тя вика, че ще го пребие.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. В него съдът разкритикува остро институциите, допуснали въпреки сигналите дългогодишно домашно насилие и пълна изолация на трите момичета – на 13, 14 и 18 години.
Самата Велева миналия път заяви в съда, че не ги е пускала на училище заради насилието там. Сега обаче премислила и  решила, че би ги пратила да учат.