Главният готвач на санаториума в Сапарева баня Мария Миланова има 40 г. стаж в кухнята, готвила е в резиденция на Живков, издава книга

Мария Миланова

 

Мария приготвя изключително вкусно пиле „Жулиен” с аромат на манатарки

 

 

Главният готвач на Специализираната болница за рехабилитация в Сапарева баня Мария Асенова Миланова приготвя невероятни вкуснотии и има завидните 40 години трудов стаж. Тя е от град Банкя и може да се похвали с факта, че е работила в резиденцията на Тодор Живков.

„Работила съм в около 6 заведения, включително и в хотел на Цигов чарк – до язовир „Батак”. В последните години на моята кариера искам да се грижа за нуждаещите се хора. Затова и приех работата в Санаториума в Сапарева баня. Тук работя и готвя с много любов. В момента се отпечатва и книгата ми с лично мои рецепти, като ще ви предложа рецептата на пиле „Жулиен” за 4 порции”, каза Мария Миланова.

Продукти:

  • 800 г пилешко филе

  • 150 г бекон

  • 300 г гъби печурки

  • 50 г гъби манатарки (може и сухи, малко за вкус)

  • 100 г кисели краставички

  • 200 г готварска сметана

Приготвяне:

Приготвя се на уок тиган. Нарязваме пилешкото на жулиени – дълги пръчици, които се обсипват с брашно и се слагат в тигана с малко мазнина. Запържват се леко. Гъбите се белят и се режат на тънко, беконът – на филийки (тънки жулиени). Те също се слагат в тигана и всичко се запържва около 8 минути.

Сипва се 50-60 г бяло вино при пърженето. Поръсва се с манатарката и след като виното се изпари, се налива сметаната. Всичко остава на огъня, сгъстява се и накрая се слагат краставичките, като всичко се обърква и се маха от огъня. Сервира се с домашни пържени картофи.