Калин Везенков и кметът Иван Минков направили всичко възможно банката да остане

 

Местните хора подготвиха и подписка, но от ДСК са непреклонни – не се теглят кредити, финансовите резултати са лоши

Заради лоши финансови резултати офисът на банка ДСК в Кочериново ще бъде закрит. Това е официално решение на ръководството на банката и ще влезе в сила от м. май, стана ясно от изявление на председателя на ОбС в общината Калин Везенков.

Офисът на банката в центъра на Кочериново

Той информира на последната общинска сесия общинските съветници за действията, които предприема общинската управа и самият той, за да бъде запазен офисът, който е единствен за общината. И ги помоли да осведомят хората да се снабдят с банкови карти.

„Преди 7-8 месеца мои познати в банката ме повикаха и ми съобщиха, че финансовите им резултати за Кочериново са много тежки. И ако не се променят нещата в рамките на 6 месеца, офисът ще бъде закрит. Организирахме среща, дойдоха техни представители, които отговарят за мрежата на банката, влязохме при кмета Иван Минков и разговаряхме. Това стана на няколко пъти. Съдействахме с кмета каквото можем. Те искаха да се вземат кредити, да има банкови операции, съдействахме им с бизнеса, работещи фирми, училища, детски градини – служители – да предложат техни продукти. Въпреки това след 6 месеца според тях нищо не се е променило и финансовите резултати са лоши. Пуснаха писмо преди 2-3 седмици, в което казаха, че закриват офиса. Инициирах среща с Иво Антов – шеф на ДСК от София до Кулата, познавам го лично, дойде тук, при кмета, говорихме надълго и нашироко. Банката бе направила предложението да остави само банкомата, пък ние – защото общината изцяло ползва този офис, учебните заведения също, го помолихме да направи нещо, защото ще възникнат проблеми, особено за възрастните хора – за получаване на пенсии, те не могат да ползват банкомати, а получават парите си на ръка“.

От общината са изпратили писмо до шефа на банката в София. Той им отговорил с писмо, че ще закрият офиса – това било политика на централата в Унгария и не можели да направят нищо. В общината е подготвена и подписка, която също ще бъде изпратена до ръководството на банката с молба да остави офиса. Въпреки това от там са категорични, че офисът ще бъде закрит.

„Направихме каквото бе по силите ни, но не успяхме“, вдигна ръце Везенков.

 

 

 

Please follow and like us: