Закриват банката в Кочериново! ОбС шефът К. Везенков: С кмета Минков опитахме да я спасим, остава само банкоматът

Калин Везенков и кметът Иван Минков направили всичко възможно банката да остане

 

Местните хора подготвиха и подписка, но от ДСК са непреклонни – не се теглят кредити, финансовите резултати са лоши

Заради лоши финансови резултати офисът на банка ДСК в Кочериново ще бъде закрит. Това е официално решение на ръководството на банката и ще влезе в сила от м. май, стана ясно от изявление на председателя на ОбС в общината Калин Везенков.

Офисът на банката в центъра на Кочериново

Той информира на последната общинска сесия общинските съветници за действията, които предприема общинската управа и самият той, за да бъде запазен офисът, който е единствен за общината. И ги помоли да осведомят хората да се снабдят с банкови карти.

„Преди 7-8 месеца мои познати в банката ме повикаха и ми съобщиха, че финансовите им резултати за Кочериново са много тежки. И ако не се променят нещата в рамките на 6 месеца, офисът ще бъде закрит. Организирахме среща, дойдоха техни представители, които отговарят за мрежата на банката, влязохме при кмета Иван Минков и разговаряхме. Това стана на няколко пъти. Съдействахме с кмета каквото можем. Те искаха да се вземат кредити, да има банкови операции, съдействахме им с бизнеса, работещи фирми, училища, детски градини – служители – да предложат техни продукти. Въпреки това след 6 месеца според тях нищо не се е променило и финансовите резултати са лоши. Пуснаха писмо преди 2-3 седмици, в което казаха, че закриват офиса. Инициирах среща с Иво Антов – шеф на ДСК от София до Кулата, познавам го лично, дойде тук, при кмета, говорихме надълго и нашироко. Банката бе направила предложението да остави само банкомата, пък ние – защото общината изцяло ползва този офис, учебните заведения също, го помолихме да направи нещо, защото ще възникнат проблеми, особено за възрастните хора – за получаване на пенсии, те не могат да ползват банкомати, а получават парите си на ръка“.

От общината са изпратили писмо до шефа на банката в София. Той им отговорил с писмо, че ще закрият офиса – това било политика на централата в Унгария и не можели да направят нищо. В общината е подготвена и подписка, която също ще бъде изпратена до ръководството на банката с молба да остави офиса. Въпреки това от там са категорични, че офисът ще бъде закрит.

„Направихме каквото бе по силите ни, но не успяхме“, вдигна ръце Везенков.