Фермерът Любослав Коюмджийски плаши с убийство бившия кмет на Дупница Първан Дангов: Ще ти изтръгна червата през папоко

Първан Дангов

 

Животновъдът нападнал с псувни и закани инспекторите от ОДБХ Асен Соколов и П. Дангов, отишли да вземат проби от козите заради бруцелозата, съдия Пейчева го осъди условно

Ще ти строшим главата! Ще те утепам!, викал мъжът и замахвал с кол

Дангов: Ще обжалвам, чувстваше се недосегаем, може би защото съпругата му Юлия Коюмджийска е председател на Областния съвет по животновъдство в Кюстендил

Животновъд в село Падала, община Рила, бе осъден условно за закана с убийство на двама ветеринарни лекари към Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил (ОДБХ), един от които бившия кмет на Дупница Първан Дангов, съобщават от Районния съд в Дупница.

Светла Пейчева

Любослав Коюмджийски от Кочериново получи присъда „лишаване от свобода” за 3 месеца. Заради чисто съдебно минало съдия Светла Пейчева отложи изтърпяването на наказанието за срок от 3 години.

Присъдата е по дело с предмет „Закана с убийство или с друго престъпление против личността и имота на другиго”, заведено от Районната прокуратура в Дупница. Заплашваните са Асен Соколов и Първан Дангов – главни инспектори към отдел „Здравеопазване на животните” при ОДБХ. За заплахите, отправяни към всеки от двамата ветеринари, има отделно наказание – лишаване от свобода за 3 месеца, с отлагане изтърпяването му за 3 г.

Заплахите, псувни и ругатни, които отнесли Асен Соколов и Първан Дангов, който е и екскмет на община Дупница, са свързани с вземане на проби, спиране от паша и евтаназия на животни, до които се прибегна преди около 3 г. заради плъзналата в Рилското корито бруцелоза. Непопулярните мерки бяха предприети от държавните власти, за да бъде спряно заразното заболяване.

Скандалът избухнал на 20 октомври  2015 г. около 15:30 часа във ферма на ЕТ „Любослав Коюмджийски – Вени” в Падала. Коюмджийски се заканил на двамата ветеринари в качеството им на длъжностни лица по повод изпълнение на службата им (изпълняващи задължения по вземане на кръвни проби за серологично изследване за бруцелоза на всички кози и еднокопитни животни от заразения животновъден обект в съответствие със заповед на директора на ОДБХ – Кюстендил) с престъпление против личността. „Ще ти строшим главата! Сега ще видиш! Сега ще те утепам!”, заявил животновъдът на инспектиращите. Думите не били достатъчни на Коюмджийски и той замахвал е с дървен кол към главата на Асен Соколов с намерение да го удари. На Първан Дангов пък се заканил: „Ще ти изтръгна цревата през папоко!”. Тези закани биха могли да възбудят основателен страх за осъществяването им и представляват престъпления по чл.144 от Наказателния кодекс, категорични са от съда.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Кюстендилския окръжен съд.

„Доволен съм, че все има присъда, но ще обжалвам. Толкова грозни думи и псувни в живота си не съм чул. Коюмджийски ме заплашва и с бившата министърка на земеделието Десислава Танева. Чувстваше се недосегаем, може би защото съпругата му Юлия Коюмджийска е председател на Областния съвет по животновъдство в Кюстендил”, каза Първан Дангов.