Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев: Български компании участват в проекти за над 500 млн. евро в Индия

Български компании участват в изпълнението на проекти за над 500 млн. евро в Индия. Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев се срещна с представители на компанията „Ексайтъл” (Excitel Broadband) – българско предприятие, което е най-бързо развиващият се доставчик на интернет в Ню Делхи и Хайдерабад.

Компанията работи с почти всички водещи доставчици на интернет в Индия (в 150 индийски града). През 2016 г. тя е получила лиценз за директен доставчик на интернет в двата индийски града (Делхи и Хайдерабад). Само в тях общият брой на интернет потребителите достига 190 000, а за компанията вече работят около 500 души в Индия, стана ясно по време на срещата. „Поздравления за резултатите, които постигате. Надявам се вашият пример да е основа за задълбочаване на партньорството с Индия в сферата на информационните и комуникационните технологии, в това число и с разкриването на повече смесени компании“, посочи зам.-министър Манолев. Той се ангажира и че българската страна ще продължи да подкрепя родните компании, които оперират на индийския пазар и се запозна с проблемите и трудностите, които срещат на място. „В следващите дни ми предстои и среща на високо ниво в индийското министерство на електрониката и информационните технологии и по време на нея ще акцентирам на резултатите на Вашата компания, като пример колко много можем да постигнем в тази сфера, ако обединим усилия“, подчерта Александър Манолев.

Примерът на „Ексайтъл” не е изолиран – редица други български компании също оперират успешно на индийския пазар. През юли 2016 г. българската компания “Грийнзоун България”, която е част от българския консорциум „АСПА Инженеринг”, бе сертифицирана заедно с техните индийски бизнес партньори по програмата Make in India за реализация на мащабен инвестиционен проект в Индия за изграждането на виртуална канализационна мрежа в страната, включваща изграждане, инсталиране и поддръжка на стотици хиляди биотоалетни в Индия. През 2017 г. компанията „Грийнзоун България“ ЕООД стартира и друг мащабен инвестиционен проект в Индия за изграждането на голям фотоволтаичен парк, с капацитет 500 MW, близо до гр. Патна в индийския щат Бихар. Към момента се планира българско участие за 5 млн. долара в проекта, а прогнозите са общата му стойност да достигне около 500 млн. евро. През ноември 2014 г. бе пуснат в експлоатация нов български завод за опаковане на течен битум край Мумбай на стойност 2.2 млн. евро, изграден от българо-индийския холдинг „Прайм Стар Петролиум енд Инфрастръкчър Лимитед“. Това е и най-голямото съоръжение за опаковане на битум в Азия.

Българската компания „Хюве Фарма“ откри джоинтвенчър завод в Индия за производство на ветеринарни фармацевтични продукти (край град Пуне).

Също така български ИТ специалисти са разработили иновативни приложения за мобилна безопасност (iSOSu App и Imarecon), които могат да изпращат незабавни спешни SOS сигнали само с едно кликване и да анализират изображения и видеозаписи за разпознаване и проследяване в реално време. Двете заявки успешно обслужват отделни клиенти и полицейски управления в Индия.

Зам.-министър Манолев е на посещение в Индия за участие в Осемнадесетата сесия на българо-индийската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. В програмата му са включени срещи в министерствата на търговията и на информационните технологии, с ръководството на най-голямата бизнес организация в Индия, с потенциални инвеститори и др.