Монтьор от Бобов дол с условна присъда за кражба на боеприпаси и взривове, плаща 500 лв. разноски

Светла Пейчева

Решението е на съдия Светла Пейчева, подсъдимият имал чисто съдебно минало

 

Бобовдолец е осъден за незаконно държане на боеприпаси и взривове, съобщават от Районния съд в Дупница. Подсъдимият А.И.А. получи присъда „лишаване от свобода” за срок от 2 години. Съдия Светла Пейчева отложи изтърпяването на наказанието за 3 години заради чисто съдебно минало на подсъдимия. Той ще трябва да плати над 500 лв. разноски по делото.

Изправеният на подсъдимата скамейка е признат за виновен в това, че на неустановена дата е придобил боеприпаси и до 08.10.2015 година ги е държал в недвижим имот в Бобов дол, намиращ се на ул. „Явор” №2. В стая от къщата, обитавана от подсъдимия, са съхранявани взривове (2 цилиндрични тротилови пресовки от по 400 грама, 6 електродетонатора) и боеприпаси (2 патрона за автомат АК47), без да има за това надлежно разрешение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Решението на съда е вещественото доказателство по делото –пневматична пушка (с дървен приклад и ложа, калибър 5,5 с липсващ пластмасов механизъм на буталото и лостово зареждане), предадена на съхранение на мл. инспектор КОС при РУ – Бобов дол, да се върне на собственика й след влизане на присъдата в сила.

Подсъдимият е с основно образование, работи като монтьор във „Въгледобив Бобов дол” ЕООД.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Кюстендил.