Монахът Варлаам, съблазнил на кино Йоана Буковска, дава благословия на миряните в Рилския манастир

 Монах Варлаам

Семейство дупничани дойдоха специално Варлаам да освети колата им, той сподели: Бог е винаги с мен и не усещам самота

200 000 лв. от поисканите 600 000 лв. субсидия са отпуснати на обителта, игуменът – крайно неудовлетворен

„Монашеското ми име е Варлаам, не зная какво точно означава, но може би човек, който е готов да отдаде собственото си щастие заради щастието на друг.

Смятам, че това е посланието на името, което съм приел”, каза за вестник „Вяра” един от най-обичаните монаси в Рилски манастир. Той е известен с участието си в сериала „Дунав мост”. Във филма режисьорът му е отредил отново ролята на свещеник и по сценарий съблазнява Йоана Буковска.

Варлаам обаче не е известен само с това, медиите го сочат като монаха, вдигнал ръка на самия игумен дядо Евлогий. Двамата били разтървани от служители и обикновени хора, но няма никакви доказателства в тази посока.

Игумен Евлоги

През почивните дни монахът беше сред най-търсените от миряните, той не спря да раздава благословии и да ръси светена вода за здраве. Специално за да освети колата им до Рилския манастир беше дошло семейство от Дупница.

Монаси разказаха, че за да станеш монах, трябва да дадеш четири обета. Първото е обет за девство (полово въздържание), обет за нестяжание (доброволна бедност), обет за послушание, обет за отдаденост. Монасите се отказват от всичко, за което светските хора излизат като че са на състезание – богатство, кариера, партньори, семейство.

„Монахът никога не е сам, ако се свърже с Господ. Защото Бог е винаги с него и той не усеща никаква самота”, каза Верлаам.

Общо братята му в манастира са 8. Всички до един са ангажирани в работата около обслужването на миряни, туристи и състоянието на манастира. Никога Рилският манастир не е бил по-хубав, наскоро е приключен и тотален ремонт, след който манастирът е тотално освежен. Монасите затварят точно в 21 часа огромните манастирски врати, за да осигурят спокойствието и сигурността на обителта.

200 000 лв. от поисканите 600 000 лв. субсидия обаче са отпуснати от министерството. Игуменът е крайно неудовлетворен, тъй като обителта има нужда от много по-сериозни средства, за да посреща нуждите си.

Като особен жест миряните примат факта, че игуменът е обособил няколко странични паркинга извън централния, които са безплатни за туристите. За централния паркинг е в сила старата тарифа от 4 лв. на ден за леките коли, по-големите се таксуват 6 лв. Най-вкусните мекици в страната се продават точно там, цената им е 50 ст. Уникалният ръчен хляб върви по 1,50 лв., от мекичарницата могат да опитат и биволско мляко за 2,50 лв. кофичката.