Те повишават с 30% риска от инфаркт, особено при мъже в трудоспособна възраст

 

Американската диетологична асоциация всяка година провежда в Бостън международна конференция по хранене и хранителни продукти. Това сериозно мероприятие в края на миналата година довело учените до следното решение: продуктите с ниска масленост могат да се окажат реална заплаха за сърдечносъдовата система. Обяснението – постоянната употреба на нискомаслена или обезмаслена храна понижава еластичността на съдовете, съсирваемостта на кръвта и тонуса на самия миокард.

Докладчиците на конференцията призовавали лекарите да препоръчват на сърдечно болните не обезмаслени продукти, а обикновена храна с нормално съдържание на мазнини.

Относно “лошия” холестерол, учените поясняват, че той далеч не се съдържа във всички продукти, богати на мазнини и белтъчини. Има го най-вече в пушените продукти, мазните колбаси и маргарините. Но пълномасленото мляко, качественото месо, сиренето, натуралният сладолед, кокошите и пъдпъдъчените яйца съдържат много повече “добър” холестерол. А той наистина е необходим за функцията на съдовете и сърцето.

В днешно време все повече хора се стремят да се хранят правилно. Но въпреки това много от тях напълняват, спазват диети, понижават калоричността на ястията. Такъв диетичен казус обаче, според който се премахват мазнините, предполага употребата на повече въглехидрати с висок гликемичен индекс – картофи, сухо печено, бял ориз, мюсли. Точно такива продукти увреждат сърцето.

В представените на конференцията изследвания е доказано, че обезмаслените продукти в крайна сметка повишават с 30% риска от инфаркт на миокарда, особено при мъже в трудоспособна възраст. На практика всички експерти са на мнение, че най-добрият вариант на хранене е средиземноморската диета, която поставя акцент върху употребата на “добър” холестерол. Такива са качествените сирена, млечните продукти, постното месо, мастните киселини омега 3, които се съдържат най-вече в рибата и зехтина, плодовете, богатите на целулоза, витамини и полезни бавни въглехидрати като пълнозърнестия хляб, необработения ориз и, разбира се, паста от твърди сортове пшеница.