Министър Караниколов се срещна с представители на Саудитския фонд за публични инвестиции

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с представители на Саудитския фонд за публични инвестиции. От българска страна присъства изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. От саудитска страна присъстваха Н.Пр. Месфер Абдулрахман Алгхасеб – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Саудитска Арабия, Турки ал-Нуейсир – мениджър „Международни инвестиции“ в СФПИ, както и Харис ал-Мубарак – старши сътрудник в СФПИ.

В рамките на срещата министър Караниколов запозна участниците с възможностите за инвестиции в България, като акцентира на ниските данъчни и оперативни разходи, насърчителните мерки за големи проекти и действията за намаляване на административната тежест. Той изтъкна, че в началото на тази година са приети два важни закона, които вече са в сила. „Това са Законът срещу корупцията, който е съобразен с всички европейски директиви и е направен с цел да защити инвеститорите, както и Законът за концесиите, който обединява публично-частното партньорство и създава условия за сформирането на съвместни дружества между българската държава и потенциални инвеститори“, каза той.

По време на разговорите министър Караниколов бе категоричен, че нашата страна желае да развива активно икономическите  отношения между двете страни. „Традиционно добрите двустранни връзки в търговската област, както и благоприятните пазарни възможности на Саудитска Арабия правят вашата страна перспективен външноикономически партньор на България“, каза още той.

Министър Караниколов увери, че изпълнителната власт полага всички необходими усилия, за да осигури благоприятна инвестиционна среда. И акцентира върху възможността за стратегическо сътрудничество и обмяна на опит между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Саудитско-арабската генерална агенция за инвестиции (САГИА). Той представи и няколко инвестиционни проекта, чиято реализация би допринесла за активизиране на търговските отношения.

Посланик Месфер Абдулрахман Алгхасеб изрази благодарност за предоставената информация и увери, че очаква в най-скоро време  разширяване на сътрудничеството и установяване на нови партньорски връзки между бизнесмени от двете страни.