„Пирин“ удари „Левски“ у дома след драматичен трети гейм, „Нефтохимик“ без проблеми срещу „Марек“ в Бургас

 

Волейболистите  на „Пирин“ (Разлог) стартираха с категоричен успех 1/4-финалните двубои от плейофите в Суперлигата. Момчетата на Северин Димитров победиха категорично „Левски“ (София) с 3:0 (25:17, 25:23, 32:30) в първата среща помежду им, изиграна в зала “Септември” в югозападния град.

Треньорите заложиха на следните стартови състави: „Пирин“ – Радослав Попов, Георги Елчинов, Георги Чалъков, Благовест Катранджиев, Франсиско Сотелдо, Костадин Гаджанов, Петър Каракашев (либеро).

„Левски“ – Евгени Баннов, Гордан Люцканов, Смилен Мляков, Александър Кордев, Даан ван Хаарлем, Теодор Богданов, Мартин Иванов (либеро).

Домакините стартираха ударно с преднина от няколко точки, след което “сините” опитаха да наваксат изоставането си. Владимир Николов предприе три смени в състава, като даде шанс за изява на Самуил Вълчинов, Николай Манчев, и Иван Панков. Волейболистите на „Пирин“ обаче удържаха темпото си и не позволиха левскарите да ги преодолеят. Тимът от Разлог допусна по-малко грешки в елементите, а също и се възползва от тези на противника.

Вторият гейм стартира идентично, но този път гостите успяха да наберат инерция и да се противопоставят, като дори поведоха с три точки. Това обаче се промени впоследствие, като ролите се разменяха постоянно. Преди второто техническо прекъсване Северин Димитров реши да замени Георги Чалъков с Мартин Кръстев, но ходът не даде резултат. Центърът се завърна на терена и отново обърна играта. Състезателите на „Пирин“ затрудниха за пореден път посрещането на опонентите си, като от двете страни на мрежата се завихри истински екшън. Битката бе за всяка точка, като всичко се реши в ключовите моменти. Отново атаката и блокадата заработиха в полза на пиринчани и те поведоха с 2:0 гейма.

В третата част в игра за „Левски“ влезе Симеон Александров. Двата тима започнаха равностойно, но след 5:4 домакините дръпнаха и взеха предимство. Началният удар бе основният коз на момчетата на Северин Димитров, като поддържаха стабилна дистанцията. В решителните моменти обаче състезателите на Владо Николов съумяха да стопят от преднината и да се доближат максимално до опонента, а след това и да поведат. Отново се завърза интрига, играта отново тръгна точка за точка, драмата бе пълна. При 29:29 два пъти бе преиграна една и съща точка. В крайна сметка след 8 мачбола „Пирин“ се поздрави с успеха.

Следващата среща между двата тима е на 12 март (понеделник), като домакин е „Левски“.

„Нефтохимик 2010“ (Бургас) надигра с 3:0 (25:21, 25:18, 25:15) „Марек Юнион – Ивкони“ (Дупница) в първия мач от 1/4-финалните плейофи в Суперлигата. Така играчите на Найден Найденов са на победа от полуфиналите в мъжкото волейболно първенство.

Вторият мач между двата отбора е на 12 март (понеделник) в Дупница. Играе се до две победи от три мача.

Срещата започна доста оспорвано, като двата отбора сменяха лидерството на няколко пъти, но шампионите успяха да запазят преднината си в края на гейма и поведоха в резултата. В следващите две части изненади нямаше и домакините от Бургас спечелиха срещата без никакви проблеми.

Най-резултатен за успеха на „Нефтохимик“ беше Валентин Братоев със 17 точки (3 аса, 67% позитивно посрещане и 74% ефективност в атака), а Жани Желязков добави 12 точки (4 аса и 50% ефективност в атака). За „Марек“ Димитър Дулчев се разписа с 8 точки (36% ефективност в атака).