Зам.-министър Манолев представи Сандански като бизнес локация пред една от най-големите фирми за кожени дрехи в Индия

Зам.-министър Манолев на посещение в Индия

Югозападна България и в частност проектът за обособяване на индустриална зона при Сандански бе представен пред една от най-големите компании в Индия за производство на кожени обувки и дрехи. Това стана по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Пуран Давар, председател на Dawar Footwear Industries и регионален председател на Съвета за износ на кожи на Индия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Предприятието е най-голямото в Индия в този отрасъл и произвежда продукти за някои от световните марки в модата, като United Colorsof Benetton, Bugatti, Lumberjack, Clarks, Geox, Levi’s и др.
Двамата са разговаряли за възможностите за реализиране на инвестиция от индийската компания в нашата страна и за разкриването на тяхно производство в България. По време на срещата зам.-министър Манолев акцентирал, че България има традиции в производството на кожени дрехи и обувки и може да предложи редица предимства при дадена инвестиция.
„Атрактивни за вас биха били локации, които да дадат достъп до единния европейски пазар и същевременно удобни за внос и износ на суровини към трети страни“, посочи икономическият заместник-министър и представи потенциални локации в Югозападна България. Основно предимство на региона е възможността да се използва не само за въздушен и пътен експорт към Европа и трети страни, но и близостта до солунското пристанище.
Заместник-министър Манолев покани и представители на компанията да посетят нашата страна и да огледат възможни локации за техния бизнес. Логично е индийски компании да търсят възможност за по-лесен достъп до единния европейски пазар, като се има предвид и че индийският кожарски отрасъл осигурява 13% от световното производство на кожи. Същевременно индустрията се нарежда на второ място в света по производство на кожени обувки и облекла, осигурявайки 9.6% от световното производство на обувки. През 2016 г. размерът на индустрията е достигнал 17.85 млрд. щ.д., от които износът е бил в размер на 5.85 млрд.щ.д., а вътрешното потребление е достигнало 12 млрд. щ.д.

Зам.-министър Манолев е на посещение в Индия за участие в Осемнадесетата сесия на българо-индийската междуправителствена смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. В програмата му са включени срещи в министерствата на търговията и на информационните технологии, с ръководството на най-голямата бизнес организация в Индия, с потенциални инвеститори и др., предадоха от икономическото ведомство.