„Рилски спортист” показа Купата и си поигра с младоците от „Академик” (Сф)

На снимката: Победителите с кмета Вл. Георгиев, ОбС шефката Силвия Стойчева, тежката купа и големия чек

Самоковци запазиха върха в НБЛ, кметът Вл. Георгиев им връчи чек за 30 000 лв.

 

Носителят на Купата на България „Рилски спортист” мина леко през пълния с младоци състав на „Академик” (Сф) – 81:68, и запази лидерската си позиция в НБЛ. Осем кръга преди края на редовния сезон самоковци водят колоната с 29 точки. Със същия актив са и следващите ги по петите отбори на „Балкан”, „Левски Лукойл” и „Академик” (Пд), като тимът от Ботевград е и с мач по-малко.

Преди началото на срещата домакините показаха 14-килограмовата (!) купа, спечелена преди дни във Велико Търново, а специални гости на церемонията бяха кметът на общината Владимир Георгиев и председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева. Те наградиха с плакети капитана на отбора Йордан Бозов и треньора Людмил Хаджисотиров, а градоначалникът връчи на президента на клуба инж. Петър Георгиев и чек за 30 000 лв. от името на общината за завоювания трофей в старопрестолната столица. Георгиев получи и почетен плакет за развитието на баскетбола и за развитието на детско-юношеския спорт в Самоков. Босът пък изненада приятно състезателите, като ги дари с умалени копия на красивата купа.

Логично след емоционалната част „скиорите” не бяха особено концентрирани и в дълъг период от време гостите не само играха равностойно, но и имаха леко предимство. Всичко си дойде на мястото едва в заключителната четвърт, спечелена от представителите на рилския град с категоричното 20:9.

За успешния край на двубоя принос имаха и появилите се като резерви Димитър Маринчешки (12 т.), Еван Раванел (10 т. и 9 борби) и Мирослав Васов (9), докато капитанът Данчо Бозов изобщо не бе в групата за мача поради проблем с коляното на левия крак.

Най-резултатен за „Рилецо” иначе бе Травис Тейлър със 17 т., а 12 пункта добави сънародникът му Шелдън Джетър.

„Имаше нотка на подценяване от наша страна, но в същото време поздравявам „Академик”, който е изграден с много класни млади състезатели и те са бъдещето на българския баскетбол. Георги Давидов и щабът му вършат много добра работа с тях. Хубавото е, че накрая успяхме да се съживим и да победим, което беше и най-логичното”, отбеляза след края на дуела старшията на „Рилски спортист” Людмил Хаджисотиров.