Парчета от мазилка и керемиди падат от Джамията в Дупница, уредникът Катя Йоцова: Нужно е сградата да се обезопаси, може да пострадат хора

Катя Йоцова посочи мястото, откъдето е паднало голямо парче от мазилката

За спасителните ремонтни дейности в тазгодишния бюджет на общината са предвидени 100 000 лева

Сградата на Джамията в Дупница се руши и представлява опасност за хората, които минават по ул. „Иван Вазов“. За това алармира уредникът на галерия „Околийска къща“ Катя Йоцова.

Вътрешната част е осеяна с парчета мазилка и счупени керемиди

Пораженията по многовековната сграда са особено големи след последните снегове и студове. Големи късове от мазилката са се откъснали и са паднали в преддверието на Джамията. Има и паднали керемиди на улицата и във вътрешната част. „Преди няколко дни част от мазилката падна до място, където седяха тийнейджъри. Попитах ги не чуха ли, не видяха ли какво се случва и че има опасност за тях. Вдигнаха рамене“, каза още галеристката. И заяви, че трябва да се вземат мерки сградата да бъде обезопасена. Тя посочи и входа на Околийската къща, където също има паднали керемиди, а други всеки момент може да се сринат и допълни, че постоянно предупреждава хората да се пазят.

Джамията е в окаяно състояние не от вчера. Руши се от години. Тя бе ремонтирана през 2007 г. със средства по програма „Красива България”. Няколко години по-късно специално назначена комисия установи, че ремонтът е изпълнен некачествено – рушаща се мазилка, течове, мухъл, а през последните години и растящи по покрива й дървета.

Входът на Околийската къща също е опасен

Припомняме, че от общината увериха, че тази година на сградата на Джамията ще бъде извършен ремонт. „До месец и половина ще стартира процедурата по избор на изпълнител. Тъй като Джамията е паметник на културата, ремонтът може да се извърши само от лицензирана фирма. Има и срокове за обжалвания, така че се надяваме същинската работа да започне в топлите месеци”, заяви за „Вяра“ пиарът на общината Христо Апостолов.

За спасителните ремонтни дейности в тазгодишния бюджет са предвидени 100 000 лева. Средствата са от собствените приходи на община Дупница. От общинската администрация припомниха, че по тяхно искане лицензирани фирми са остойностили предстоящия външен ремонт.