Контейнери в Мальовица преливат от боклуци, хотелиери и туристи: Смрадта е ужасна, кой отговаря за чистотата на курорта?

„Купчините боклуци се трупат от седмици”, оплакаха се наши читатели

Контейнерите в Мальовица преливат от боклуци, един от най-хубавите курорти в Рила е загрозен от потресаваща гледка и смрад, алармираха стотици туристи и ресторантьори от курорта.

Те прегряха редакционния ни телефон от звънене с оплаквания и молба за помощ. Хората изразиха недоволство от факта, че смрадта около контейнерите е неописуема. „Купищата боклук буквално изригват от контейнерите и са толкова много, че покриват и част от паркинга при ЦПШ. Купчините боклуци се трупат от седмици”, оплакаха се наши читатели.

„Кой допусна това безобразие? Стриктно си плащаме данъци за всичко, коректен съм към общинската хазна, искам и те да са коректни и да изпълняват задълженията си. Най-ужасното е, че боклукът прелива на паркинга на Централната планинска школа, откъдето минава поток от туристи и е един от най-живописните маршрути”, възмутено заявиха от курорта ресторантьори.

Оплакаха се и туристи. „Здравейте! Изпращам Ви снимки от курорта Мальовица, община Самоков. Контейнери за боклук, които не са изхвърляни от няколко седмици. Може би фирмата, извозваща боклука, чака снегът да се стопи, за да свърши това. Положението в целия курорт е трагично. Защо някой не си е свършил работата. Сигнализирайте за проблема отговорните институции, докато не е пламнала някоя зараза”, заръча туристка пред репортер на “Вяра“. Наш екип отиде на място и сам се убеди в думите на хората. Заради затоплянето в района се носеше неприятна миризма, а контейнерите и около тях преливаше от отпадъци. Освен всичко останало препълнените контейнери носят риск от разпространение и на зараза, притеснени са туристи.

Въпросите на подалите сигнала са: Кой отговаря за чистотата в Мальовица, ще бъдат ли взети мерки курортът да бъде почистен? Заради неизпълнени ангажименти общината ще глоби ли сметопочистващата фирма?, питат наши читатели.