Кулинарни майстори! Диана Петрова от Перник приготвя вкусни локумки

Диана Петрова

 

Локумките са едни от любимите и предпочитани сладки на българската трапеза. Едва ли има домакиня, която да не ги е правила у дома. Една от талантливите дами в кухнята, която приготвя не само локумки, но е изключителен майстор на сладкишите, е Диана Петрова от Перник. Приятелите й в социалната мрежа са категорични, че е невероятен майстор на сладкишите. Ето вариация на рецепти за локумки.

 

Продукти:

  • 1 ч.ч. кисело мляко
    – 1 ч.ч. свинска мас
    – 1 равна ч.л. сода бикарбонат
    – около 400 г брашно
    – 11/2 кутийки локум
    – орехи (по желание)
    – пудра захар за поръсване
    – ванилия

Приготвяне:

Оставяме маста за известно време на стайна температура, докато омекне. Загасяваме содата в киселото мляко, прибавяме пресятото брашно и маста и замесваме меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете. Откъсваме малка топка от тестото и я разточваме на тънък лист. Нарязваме листа на малки триъгълници (основата им да е около 4-5 см). В основата на всеки триъгълник поставяме парченце локум и завиваме под формата на кифличка. Подреждаме локумките в тава (не е нужно да я намазняваме) на разстояние една от друга. Печем до порозовяване в предварително загрята до 170-180 градуса фурна.
Изваждаме готовите локумки от тавата, докато са още топли, и ги поръсваме с пудрата захар, която сме ароматизирали с малко ванилия на прах. Топлите локумки поемат повече пудра захар от леко охладените и съответно стават доста по-сладки.