7 телефона и 500 лв. са откраднати от танцьорите от „Граовска младост” по време на благотворителен концерт в Перник, 19 200 лв. са събраха за Йоли

Йоли

 

За лечението на детето, което страда от синдром на недостатъчност на костния мозък, са нужни 300 000 евро

Ясна е вече плячката на наглеците, обрали танцьорите от ансамбъл „Граовска младост” по време на благотворителния концерт в помощ на мъничката Йоли от Батановци. От полицията съобщиха, че от младите изпълнители са откраднати 7 мобилни телефона и 500 лева. Пострадалите са 46-годишна жена и 5 момчета и момичета на възраст от 15 до 18 г. От полицията потвърдиха, че неизвестните засега престъпници са успели да се промъкнат в съблекалните и да нанесат своя удар.

Според запознати охранителната фирма, наета за концерта, се е грижела главно за безопасността на звездите, пристигнали в Перник за участие в благотворителната изява – Дичо, Били Хлапето, Яница, Веси Бонева, Da CLIQUE, Диона и много други.

Мъничкото момиченце, което отново обедини перничани в битката за спасяването на един човешки живот, е само на годинка и десет месеца. Йоли, както я наричат близките й, страда от конституционална апластична анемия. Заболяването е известно като синдром на недостатъчност на костния мозък. За да води нормален начин на живот и да се излекува напълно, е необходима спешна трансплантация на костен мозък в чужбина. Интервенцията е скъпа, по неофициални прогнози – около 300 000 евро. Семейството е подало документи и във Фонда за лечение на деца в чужбина, но все още няма отговор от институцията, макар законовият срок за това да изтича. Молбата е входирана на 2 февруари.
За съжаление в случая на Йоли това заболяване не се повлиява от медикаменти. Малкото момиченце ходи всяка седмица на вливания на костен концентрат, но това по думите на майката Наталия няма да може да продължи дълго, тъй като периодът, в който тялото на Йоли ще се задоволява с вливането, ще става все по-кратък. Поради тази причина трансплантацията е спешна. Интервенцията не може да бъде направена в България, защото тук болниците не разполагат с жизненоважен медикамент, необходим след операцията. Наличното тук лекарство е изпробвано вече върху детето и е довело до гърч. От чуждестранни клиники се очакват оферти.
Добрата новина е, че въпреки неприятния инцидент благотворителният концерт е дал резултат – събрани са 19 200 лева. Кампанията за набиране на средства за лечението на момиченцето продължава.

А служители от Първо районно управление, посетили местопроизшествието, работят активно по срамния случай. Предприети са действия за установяване на наглите апаши.