Ангажирана с 3 дела съдебна заседателка отложи делото срещу бившия кмет на Петрич Вельо Илиев за нанесени щети от 1 млн. лв.

Вельо Илиев

 

Илиев и бившият счетоводител на общината Пильоков са обвинени за длъжносто престъпление и умишлена безстопанственост при отпускане на лекарства за ветераните

 

Окръжен съд – Благоевград отложи делото срещу бившия кмет на Петрич Вельo Илиев и бившия счетоводител на общината Младен Пильoков. Причина за отлагането е участието на съдебна заседателка в още 3 дела, насрочени за същия час. Илиев и Пильоков са обвинени за длъжносто престъпление и умишлена безстопанственост при отпускане на лекарства за ветераните и пострадалите от войните, в резултат на което са настъпили значителни щети за над 1 млн. лв. В съда се яви ключовият свидетел по делото – управителката на аптека „Фарма-Петра“ Силвия Тренева. Разпитани са 61 свидетели, назначена и изготвена е техническа експертиза на представените документи. Материалите по делото са събрани в 81 тома, 45 от които са документи. В хода на разследването е установено, че в периода от 1 януари 2007 г. до 19 октомври 2011 г. в Петрич в качеството си на длъжностно лице Илиев не е изпълнил служебните си задължения, произтичащи от разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация, Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и Закона за обществените поръчки, като не взел решение за откриване и не провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки. В конкретния случай става въпрос за това, че са доставени лекарства военноинвалидите и ветераните от войните без конкурс. С тези свои действия обвиняемият е набавил облага в размер на 926 281.91 лв. без ДДС на определена фирма. От деянието му обаче са настъпили значителни вредни последици в същия размер за община Петрич.

На свой ред счетоводителят Младен Пильоков не е изпълнил задълженията си да се грижи за повереното му имущество в общината. Той не създал организация за законосъобразното управление и разходване на делегираните в общинския бюджет държавни целеви средства за лекарствени продукти. В нарушение на изискванията обвиняемият Пильоков съставил платежни нареждания и разходен касов ордер за изплащане на суми по фактури на “Фарма Петра” ЕАД – гр. Петрич, без да изиска от въпросната фирма опис на рецептите със стойност, без да извърши проверка относно съответствието между стойността на представените рецепти и стойността посочена в съответната фактура. В резултат на това за община Петрич настъпили значителни щети в особено големи размери. По данни на прокуратурата става дума за 1 117 697,81 лв.